Αν είχα μια ευχή, θα ήταν να φτασω καποια στιγμη, να γινω τοσο Ολυμπιακός όσο ο Σάββας Θεοδωρίδης.
"Μπάτμαν και μαλακίες..."
Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
"λάγνος, ημεδαπός λογιστής".
BrazHlias (14-11-13)
Λεφτά καραβιές ολόκληρες, κάμποι με λεφτόδεντρα, θα 'ρθουν και σύντροφοι από την Νικαράγουα να βοηθήσουν στην μάζεμα της, Ρούβλια Περισσού, Πέσος Κουμουνδούρου, λεφτά γενικά κι αόριστα Ιπποκράτους, Ευρωδανεικά Συγγρού, Δεξιές Μουνές και δίδραχμα, απ' όλα έχουμε δεν μας λείπει τίποτα
Cogito ergo sum
A member of the 6G club
The Dude (15-11-13)
"Μπάτμαν και μαλακίες..."
Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
"λάγνος, ημεδαπός λογιστής".
voskos_7 (14-11-13)
"Μπάτμαν και μαλακίες..."
Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
"λάγνος, ημεδαπός λογιστής".
Έρωτας στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου
![]()
Η πρώην Τσεχοσλοβάκα Όλγα Φικότοβα και ο Αμερικανός Χάρολντ Κόνολι πρωταγωνίστησαν στη μεγαλύτερη ιστορία αγάπης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η 81χρονη Όλγα θυμάται...ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης τους θυμόμαστε για το χάλκινο μετάλλιο του Γιώργου Ρουμπάνη στο άλμα επί κοντώ, τη νίκη του αείμνηστου Αλέν Μιμούν στο Μαραθώνιο την ώρα που ο Εμίλ Ζάτοπεκ "έλιωνε" στη ζέστη και το αιματοβαμμένο παιχνίδι στο πόλο ανάμεσα στην Ουγγαρία και στην πρώην Σοβιετική Ένωση.
Και βέβαια για το ειδύλλιο που επιχείρησε να ενώσει δύο κόσμους. Τον έρωτα... χολιγουντιανών προδιαγραφών ανάμεσα στον Αμερικανό σφυροβόλο Χάρολντ Κόνολι και την Τσεχοσλοβάκα δισκοβόλο Όλγα Φικότοβα.
Ο Κόνολι, χρυσός Ολυμπιονίκης στη Μελβούρνη, έφυγε από τη ζωή το 2010 την ώρα που γυμναζόταν. Η Φικότοβα συμπληρώνει σήμερα (13/11) τα 81 της χρόνια. Είναι μια δραστήρια ηλικιωμένη που διδάσκει γυμναστική στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και συμμετέχει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η όμορφη Όλγα
Τέσσερα παιδιά είναι οι καρποί του "μεγάλου έρωτα". Δύο αγόρια (ο Μαρκ και ο Τζιμ) και δύο κορίτσια (η Μέρτζα και η Νίνα). Ο Τζιμ ήταν νικητής του κολεγιακού πρωταθλήματος το 1987 στο δέκαθλο και ο Άνταμ ήταν ο τρίτος καλύτερος Αμερικανός σφυροβόλος το 1999.
Το ζευγάρι χώρισε το 1974 με τον Κόνολι να παντρεύεται τη μετέπειτα προπονήτρια της Έβελιν Άσφορντ, Πατ Ντάνιελς και μαζί απέκτησαν άλλα δύο παιδιά.
Δύο χρόνια νωρίτερα η Όλγα ήταν η σημαιοφόρος της αμερικανικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου. Ούτε εκείνη, ούτε ο Χάρολντ κατέκτησαν άλλο μετάλλιο μετά το χρυσό το 1956 στη Μελβούρνη.
Η γέννηση του ειδυλλίου
Η 24χρονη Όλγα, όπως οι περισσότερες γυναίκες των 50's, ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Ο 25χρονος Χάρολντ, επιβλητικός, όμως το αριστερό χέρι του ήταν ατροφικό (σ.σ. γεννήθηκε έτσι και όταν ήταν μικρός το είχε σπάσει 13 φορές) θα μπορούσε να κρατήσει τα κορίτσια μακριά.
"Η μοίρα χρησιμοποίησε τον Χάρολντ και μένα για να αποδείξει πως είτε μπορούμε να συνεχίσουμε να τσακωνόμαστε, είτε να ζήσουμε ευτυχισμένοι μαζί. Παρότι μεγαλώσαμε σε διαφορετικά πολιτικά συστήματα, μοιραζόμασταν την ίδια αίσθηση ηθικής, είχαμε τα ίδια ενδιαφέροντα και περιέργεια για να γνωρίσουμε τον κόσμο και τη ζωή. Ούτε που σκέφτηκα πως η σχέση μας θα σόκαρε την πολιτική ηγεσία της χώρας μου", είπε η Όλγα.
Αποχαιρέτισαν ο ένας τον άλλο μετά το τέλος των αγώνων γιατί η αμερικανική ομάδα στίβου έπρεπε να ταξιδέψει στο Σίδνεϊ για άλλους αγώνες. Ο Χάρολντ της υποσχέθηκε πως θα έρθει στην Τσεχοσλοβακία, δεν τον πίστεψε. Δέχθηκε και η ίδια πρόσκληση για το Σίδνεϊ, δεν ήθελε να πάει μέχρι που της είπαν "συντρόφισσα Όλγα οφείλεις να πας, είναι εντολή".
Η Όλγα δέχεται τα συγχαρητήρια συναθλήτριας της στη Μελβούρνη
Τελικά στα μισά της διαδρομής υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη Μελβούρνη και εκεί έμαθε πως η αποστολή θα επέστρεφε δια θαλάσσης πίσω στην πατρίδα μέσα σε ένα σοβιετικό πλοίο μαζί με τους Σοβιετικούς, τους Πολωνούς. "Είδα τα νησιά του Σολομώντα, είδα το Βλαδιβοστόκ, εμπειρίες ζωής". Η αποστολή συνέχισε το ταξίδι της πίσω στην Πράγα με τρένο.
Ήταν το μοναδικό μέλος της αποστολής που είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο, όμως επειδή είχε ήδη διαρρεύσει η φιλία της με έναν Αμερικανό αθλητή, αυτό δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα στο καθεστώς, στον Τύπο και στην κοινή γνώμη. Της χάρισαν ένα ρολόι (αντρικό) και της έδωσαν το μισό πριμ που αντιστοιχούσε στο χρυσό μετάλλιο.
"Στην επίσημη υποδοχή μου είπαν πως έφερα από τη Μελβούρνη 50% τιμή και 50% ντροπή γιατί κυκλοφορούσα με έναν Αμερικανό φασίστα!".
Ο Χάρολντ έκανε περιοδεία στην Ευρώπη με άλλους Αμερικανούς αθλητές και εξασφάλισε άδεια για να ταξιδέψει στην Πράγα. Της ζήτησε να παντρευτούν.
Όταν δημοσιοποίησαν την επιθυμία τους να παντρευτούν, οι δύο κόσμοι ήρθαν και πάλι σε διαφωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Φόστερ Ντολ έδωσε την ευχή του, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου "πιστεύουμε στον έρωτα". Ο πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας, Αντονίν Ζαποτόσκι δεν πίστευε στον έρωτα, απειλώντας τη μοναδική χρυσή Ολυμπιονίκη πως θα της σταματούσε την καριέρα.
Ο Κόνολι στη Μελβούρνη
"Ο πρόεδρος μου είπε πως αν συνέχιζα να ζω στην Τσεχοσλοβακία, δεν θα μπορούσα να παραμείνω εκπρόσωπος του αθλητισμού γιατί φοβούνταν πως θα αυτομολούσα στο πρώτο ταξίδι για αγώνες. Θα ξεπουλούσα τον εαυτό μου στο αμερικανικό γκλίτερ. Απάντησα πως αν μου έδιναν την άδεια να παντρευτώ τον Χάρολντ και να μεταναστεύσω στην Αμερική, θα δούλευα σκληρά για να επαναλάβω την επιτυχία μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης".
Ο γάμος και οι απρόσκλητοι καλεσμένοι
Δόθηκε η άδεια και το ζευγάρι ενώθηκε με τα ιερά δεσμά το 1957. Για την ακρίβεια έγιναν τρεις τελετές. Σε εκείνη που έμεινε στην ιστορία μάρτυρες στο ευτυχές γεγονός ήταν ο Ζάτοπεκ και η γυναίκα του, Ντάνα Ζατόπκοβα. Οι καλεσμένοι ήταν 30.000:
"Τραγουδούσαν και χαμογελούσαν κοντά μας. Όταν οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον κόσμο να ανοίξει για να περάσουμε, συνειδητοποίησα πως ήταν μια αλησμόνητη στιγμή. Μια από τις σπουδαιότερες στη ζωή μου".
Το ζευγάρι την ημέρα του γάμου του με τους Ζάτοπεκ
Ο Χάρολντ αναγκάστηκε να πουλήσει μια από τις σφύρες του για να εξασφαλίσει τα χρήματα για την αγορά εισιτηρίων για την Αμερική. Έγιναν δεκτοί μετά βαΐων και κλάδων στη Νέα Υόρκη όπου πήγαν καλεσμένοι στο δημοφιλέστερο τηλεοπτικό σόου της εποχής, "The Ed Sullivan Show". Ο Λούις Άρμστρονγκ της αφιέρωσε ένα τραγούδι και τη φίλησε στην τσέπη.
"Ακόμα και σήμερα προσπαθώ να καταλάβω πως κατάφερα να φύγω. Πως άφησα πίσω τους γονείς που υπεραγαπούσα, το πανεπιστήμιο που ήταν το όνειρο της ζωής μου, πως με άφησαν να φύγω και δεν είχα την ίδια κατάληξη με άλλους ανθρώπους που τους έστειλαν στα ορυχεία".
Το ζευγάρι έζησε στη Βοστόνη, τη γενέτειρα του Χάρολντ. Οι γνωστοί δεν είδαν με καλό μάτι το γάμο ενός πιστού Καθολικού με μια προτεστάντισσα. Δίχως δολάριο στην τσέπη ο Κόνολι έγινε ασφαλιστής και ενώ είχε σπουδάσει ιστορία στο πανεπιστήμιο. Η Όλγα που ονειρευόταν να ολοκληρώσει τις σπουδές της στην ιατρική, έπιασε δουλειά ως καθαρίστρια στα γραφεία της εφημερίδας "Boston Globe". "Ήμασταν νέοι, ερωτευμένοι και βγάζαμε αρκετά για να ζήσουμε. Προπονούμασταν μαζί και πήγαμε στη Ρώμη μαζί".
Το 1959 το ζευγάρι μετακόμισε στη Νότια Καλιφόρνια, στη Σάντα Μόνικα και δούλεψαν σε διάφορους αθλητικούς οργανισμούς. Το Κάλβερ Σίτι έγινε το σπίτι τους και εκεί που γεννήθηκαν και τα τέσσερα παιδιά τους.
Ο Χάρολντ παρακολουθεί την προπόνηση της Όλγας
Παρά το γεγονός πως είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ (70.33μ.) ο Χάρολντ Κόνολι δεν ανέβηκε στο βάθρο ούτε στη Ρώμη (8ος), ούτε και στο Τόκιο (1964). Δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό. Η Όλγα ήταν 7η στη Ρώμη και 6η στο Μεξικό.
Ζούσε απομονωμένη στη Ρώμη, καθώς οι άλλοι Τσεχοσλοβάκοι αθλητές δεν της μιλούσαν. "Τους είχαν "ποτίσει" τα μυαλά με ιδέες πως μισούσα την πατρίδα μου, πως δεν ήθελα να την εκπροσωπώ και ήθελα να γίνω Αμερικανίδα. Πως ήμουν καλύτερη από εκείνους. Αυτά τα έμαθα το 1968". Αποδιωγμένη από την πατρίδα της, εκπρόσωπησε την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Τόκιο το 1964.
Τέσσερα χρόνια αργότερα έγραψε το βιβλίο "Οι κύκλοι του πεπρωμένου" στο οποίο περιέγραφε την ιστορία αγάπης που την ένωσε με τον Κόνολι. Πέντε χρόνια μετά οι δρόμοι τους χώρισαν, όμως παρέμειναν αγαπημένοι για χάρη των παιδιών τους.
Η Όλγα σε φωτογραφία του 2012
Πέντε χρόνια πριν από το θάνατο του πρώην συντρόφου της, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος του Κόνολι στον περίβολο χώρο ενός σχολείου στο Μπράιτον, μια γειτονιά της Βοστόνης. Η Όλγα βρισκόταν στο πλευρό του. Οι Τσέχοι δεν έχουν τιμήσει ακόμα την Όλγα Φικότοβα.
Το άγαλμα του Κόνολι
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down "happy". They told me I didn’t understand the assignment.
I told them they didn’t understand life."
—John Lennon
sirkostas (15-11-13)
υπαρχει καποια σελιδα που να βρισκω το ΑΦΜ μια εταιριας; συγκεκριμενα ψαχνω του ΙΑΣΩ.
Αν είχα μια ευχή, θα ήταν να φτασω καποια στιγμη, να γινω τοσο Ολυμπιακός όσο ο Σάββας Θεοδωρίδης.
BrazHlias (16-11-13)
Bookmarks