"Οι καλύτερες είναι στο επίπεδο Εσπρέσσο" γράφει ο κάτοικος της χώρας στη οποία κυκλοφορούν η Αυριανή, η Παρασκευή και 13, το Παρασκήνιο και η Ελεύθερη Ωρα. Δεν είδα να γράφει για καμία Sun που κι αυτή όμως σε αξιοπιστία είναι παρασάγγες μπροστά από τις ελληνικές. Στο κάτω κάτω η Sun τα σκάνδαλα που παρουσιάζει τα τεκμηριώνει με φωτογραφικά ντοκουμέντα.
Τέτοιο πράγμα δεν έχω δει ποτέ σε αγγλικό πρωτοσέλιδο:
![]()
"Μπάτμαν και μαλακίες..."
Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
"λάγνος, ημεδαπός λογιστής".
sir έχεις διαβάσει τον μο των βρετανικών εφημερίδων? Πραγματικά μου φαίνεται κουφό αυτό που λες.
Αλλωστε η Βρετανία θεωρείται η γενέτειρα του κίτρινου τύπου.
Δεν βάζω πρωτοσέλιδα της the sun γιατί φοβάμαι ότι θα φάω ban από τους admin.
Και δεν μιλάμε για την ανύπαρκτη εφημερίδα σε πωλήσεις αλλά σε μια από τις κορυφαίες.
Αν και πρέπει να ομολογήσω ότι σιγά σιγά επιχειρείται σύγκλιση που θα τα δούμε τα επόμενα χρόνια.
@ voskos
Αυτά τα κάνει η κυβέρνηση, δεν τα κάνουν οι εφημερίδες.
Και μάθε ότι στον πόλεμο του Ιράκ, όλος ο Τύπος που πρόσκειται φιλικά στο κόμμα των Εργατικών, ήταν εντελώς κατά της επέμβασης κι άσκησε τεράστια πίεση (έστω και μάταια, όπως αποδείχτηκε τελικά) στον Μπλερ, δηλαδή στον τότε πρωθυπουργό και ηγέτη των Εργατικών.
Koίτα αγγλικό πρωτοσέλιδο εκείνων των ημερών, από εφημερίδα που θεωρείται η Ναυαρχίδα του κόμματος των Εργατικών...
[Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ]
και σύγκρινέ το με ένα ελληνικό...
[Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ]![]()
Φίλε, μάλλον τα μπέρδεψες.
Αλλο το να γράφεις για σκάνδαλα, πηδήματα, κωλοχουφτώματα πριγκίπων κι άλλα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ γεγονότα. Κι άλλο το να γράφεις ΨΕΜΜΑΤΑ.
Στη πρώτη κατηγορία ανήκει η Sun. Στη δεύτερη ο ελληνικός τύπος.
Ορίστε μερικά πρόχειρα παραδείγματα.
[Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ]
[Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ]
[Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ]
[Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ]
Οχι sir εσύ μπερδεύτηκες. Κατ' αρχάς πρόσεξε από που ξεκίνησε το θέμα.
Έτσι και αλλιώς όμως ο ρόλος του δημοσιογράφου σε μια εφημερίδα δεν είναι να γράφει για κώλους και το τι φαίνεται από μέσα ακόμη και αν είναι τεκμηριωμένοι.
Είναι αναξιόπιστο το επίπεδο, αισχρό, παραπλανητικό, αντιτίθεται στους κανόνες δεοντολογίας για να μην πω τίποτα χειρότερο, ειδικά όταν θεωρείται σαν η εμπροσθοφυλακή της ενημέρωσης (και όχι έντυπα εξαιρέσεις που δεν μπαίνουν καν στις λίστες με την κυκλοφορία).
Μάλιστα.
Δηλαδή, από τα παραδείγματα που παρέθεσα εσύ κρίνεις αισχρούς τους κώλους της Sun κι όχι τα ελληνικά "διαμάντια".
Περί ορέξεως, ουδείς λόγος.
Κώστα, σαφώς και το επίπεδο της δημοσιογραφίας, είναι ευθέως ανάλογο με το βιωτικό επίπεδο της κοινωνίας της οποίας στην οποία απευθύνεται.
Οπωσδήποτε, τα συμφέροντα της Αγγλίας δεν μπορούν να επιδιωχθούν και να επιτευχθούν με δημοσιογραφία επιπέδου εφημερίδων που φέρνεις για παράδειγμα από την εγχώρια αγορά.
Επιπλέον, στην Μ. Βρεττανία, η δικαιοσύνη λειτουργεί και παρόμοιες, με εδώ, αλητείες, αθλιότητες και λαϊκισμοί, δεν περνάνε στον εκεί δημόσιο βίο.
Πάντοτε, κρίνουμε τα γεγονότα αναλογικά - δεν νομίζω ως προς εμένα, να αμφιβάλλεις ως προς αυτό.
Ακόμα και στο παράδειγμα από το οποίο ξεκίνησε η κουβέντα, είναι μία παροιμιώδης ανακρίβεια, ενός ρεπορτάζ το οποίο παρουσίασε ως αντικείμενο σπουδών, ένα εξαμηνιαίο μάθημα τεχνολογικής σχολής. Δεν νομίζεις, ότι θα έπρεπε να είναι πιό προσεκτικοί, ως, όντως καλύτεροι μας σε αυτόν τον τομέα;
Επίσης, η συγκεκριμένη ανακρίβεια, για την δημοσιογραφία της χώρας, δεν είναι η πρώτη που γράφεται και όχι μόνο στο συγκεκριμένο έντυπο.
Για την σχετική αξιοπιστία και τον αντίκτυπο των δημοσιεύσεων, αντίστοιχων εντύπων, (και όχι συγκρίνοντας μεταξύ Ελεύθερης Ώρας και Times) σαφώς και μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση, με την οποιαδήποτε σύγκριση να αποβαίνει εις βάρος του εγχώριου τύπου (όχι από την Λειβαδιά).
"Μπάτμαν και μαλακίες..."
Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
"λάγνος, ημεδαπός λογιστής".
sirkostas (26-10-13)
Νομίζω δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Ελληνικός τύπος είναι ο βασιλιάς του κιτρινισμού, της μεροληψίας και της διαφθοράς.
ΜenoumeEuropi τραλαλι λιλαλαλο
sirkostas (26-10-13)
Αν δεν δω πρωτοσέλιδο του τύπου "Γουίνεθ Πάλτροου, Σερλίζ Θήρον, πρωταγωνίστριες στην νέα ταινία της Τσέλιγκας Ιντ" θα εξακολουθώ να
πιστεύω πως ο τύπος λέει πού και πού την αλήθεια.![]()
voskos_7 (26-10-13)
γενικα ο ελληνικος τυπος ειναι για τον πουτσο καβαλα..
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down "happy". They told me I didn’t understand the assignment.
I told them they didn’t understand life."
—John Lennon
Η θέση μου, είναι δύσκολη, αλλά, νιώθω ότι πρέπει να το γράψω και λίγο διαφορετικά:
Το έντυπο και το μέσο, είναι ο αναγνώστης και ο θεατής ή ακροατής του... (Αν όχι πάντα στην αρχή, σίγουρα στην συνέχεια της λειτουργίας του)
"Μπάτμαν και μαλακίες..."
Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
"λάγνος, ημεδαπός λογιστής".
BrazHlias (26-10-13)
Oχι Νίκο. Παραφράζοντας κάτι που λέγεται για μαθητές και δασκάλους θα πως ότι "δεν υπάρχουν καλοί και κακοί αναγνώστες, αλλά καλές και κακές εφημερίδες".
Και σχετικά με το προηγούμενο ποστ σου, να πω ότι η συζήτηση δεν ξεκίνησε από κάτι εξαμηνιαία κολλέγια και τέτοια αλλά από φράση του Πειρατή ότι η καλύτερη αγγλική εφημερίδα είναι επιπέδου Εσπρέσο.
Με αυτήν την ευκαιρία το ανέφερε - όχι βέβαια, πως με άλλη θα έγραφε κάτι διαφορετικό.
Δεν αναφέρομαι μόνο στις εφημερίδες, αλλά, ας μείνουμε και σε αυτές: Όταν όλες οι εφημερίδες μας, είναι "κακές" και στην ουσία δεν ξεχωρίζει καμία, στο είδος της, προφανώς και είμαστε εμείς κάτι ανάλογο (γιατί, απλά, "μεταφέρουν" ανάλογη δημοσιογραφία με αυτήν των άλλων μέσων - διαφωνεί κανείς;).
Αν δεν έκανε, το έντυπο - θα έκλεινε. Όχι 10.000 φύλλα, ούτε 500 δεν θα έπρεπε να έχει.
Και αναφέρομαι και σε αυτές των συγκροτημάτων: Δεν νομίζω η κυκλοφορία τους να έμενε ζωντανή μόνο λόγω των προσφορών.
"Μπάτμαν και μαλακίες..."
Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
"λάγνος, ημεδαπός λογιστής".
H κυκλοφορία έχει πέσει λόγω κυριαρχίας του ίντερνετ. Αλλά σε παλιότερες εποχές με τη μεγάλη "μονομαχία" Αυριανή vs Ελεύθερος Τύπος δεν έφταιγαν οι αναγνώστες για το ελεεινό επίπεδο αυτών των δύο φυλλάδων. Αντιθέτως, αυτές ήταν που δημιουργούσαν ένταση και φανάτιζαν τον κόσμο ώστε να βγαίνουν έξω και να μαχαιρώνονται για τη νουδούλα και το πασόκ.
celticfrost (27-10-13), VALVERDES_7 (27-10-13)
@sir νομίζω ότι έχουμε εξαντλήσει το θέμα, γι αυτό δεν το συνέχισα και περαιτέρω. Δεν γίνεται να σου βάλω το πιστόλι στον κρόταφο για να σε πείσω ή το αντίθετο. Ο καθένας έχει την γνώμη του και προχωράμε.
Και η συζήτηση ξεκίνησε με ένα δημοσίευμα από από κάτι πανεπιστήμια όπως μπορείς να ανατρέξεις παραπάνω.
Επισήμανα το επίπεδο των αγγλικών εφημερίδων και ειδήσεων όπου το θεωρώ απαράδεκτο (ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει) και αν το ψάξουμε λίγο περισσότερο, το πιθανότερο είναι το συγκεκριμένο άρθρο να είναι ένα πληρωμένο άρθρο/marketing που συμβαίνει κατά κόρον στα βρετανικά έντυπα.
Δεν έκανα σύγκριση με τα ελληνικά (αν και η γνώμη μου είναι και γιαυτά απαράδεκτη). Φυσικά επιχειρείται σύγκλιση αλλά είμαστε σαν το NBA με την Euroleague ακόμη.
Η sun που είναι η μεγαλύτερη εφημερίδα πουλάει 2,5εκ ενώ οι εφημερίδες που αναφέρεις (και όσες ζουν ακόμη) δυσκολεύεσαι να βρεις το πόσα φύλλα πουλάνε. Ασε που είναι και φωτοβολίδες, άσε που ψάχνεσαι και για το ποιες μέρες εκδίδονται...
Του George Belt"Να θυμηθω αυριο να γυρισω τα ρολογια πισω"
Ντανουτ Λουπου
Cogito ergo sum
A member of the 6G club
Bookmarks