Οι μόνοι μάρτυρες είναι τα καρτούν στο Αιωνιότητα είναι, Θα περάσει!![]()
Ανάλογα με τους μάρτυρες της κάθε πλευράς...
"Μπάτμαν και μαλακίες..."
Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
"λάγνος, ημεδαπός λογιστής".
Οι μόνοι μάρτυρες είναι τα καρτούν στο Αιωνιότητα είναι, Θα περάσει!![]()
Κώστας Καρυωτάκης – Μαρία Πολυδούρη. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας, που «σκότωσε» και τους δύο ποιητές του μεσοπολέμου
Ο Κώστας Καρυωτάκης και η Μαρία Πολυδούρη ήταν δύο ποιητές της γενιάς του 1920, που ερωτεύθηκαν και αγαπήθηκαν πολύ, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν την ευτυχία μέσα από τον έρωτά τους.
Βρήκαν και οι δύο τραγικό θάνατο σε νεαρή ηλικία.
Γνωρίστηκαν τον Δεκέμβριο του 1921 στη Νομαρχία Αθηνών, όπου εργάζονταν ως δημόσιοι υπάλληλοι.
Ανάμεσά τους αναπτύχθηκε ένα έντονο ερωτικό συναίσθημα.
Ο Καρυωτάκης ήταν ένας μελαγχολικός νέος, που δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα τον εαυτό του και είχε πολλές ανασφάλειες. Ζούσε ήσυχα και παράλληλα με το επάγγελμά του, έγραφε ποιήματα.
Αντίθετα, η Πολυδούρη ήταν μια χειραφετημένη νεαρή, με φεμινιστικές ιδέες, που ζούσε μια προκλητική ζωή για την εποχή.
Έκανε παρέα με άντρες, πράγμα απαράδεκτο για μια κοπέλα της γενιάς της και συμμετείχε στις συζητήσεις τους σαν ίση.
Η σκέψη και η ποίηση του Καρυωτάκη γοήτευσε τη νεαρή ποιήτρια, ενώ εκείνος από την πλευρά του, ερωτεύτηκε την όμορφη κοπέλα με τα μαύρα μάτια και το εντυπωσιακό κορμί.
Η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους ήταν πολύ έντονη, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.
Ο συνεσταλμένος νέος δεν μπορούσε να δεχτεί τον «προκλητικό» χαρακτήρα της αγαπημένης του. Η μποέμικη ζωή της Πολυδούρη κινδύνευε να στιγματίσει τον ποιητή στα μάτια του κόσμου.
Η απελευθερωμένη κοπέλα, έφτασε σε σημείο να κάνει ακόμα και πρόταση γάμου στον Καρυωτάκη, πράγμα αδιανόητο για τα ήθη της τότε κοινωνίας.
Ο ποιητής, αν και όπως φάνηκε από ποιήματά του, που είδαν αργότερα το φως της δημοσιότητας, αγαπούσε την Πολυδούρη, αρνήθηκε τον έρωτά της.
Αρχικά χρησιμοποίησε σαν πρόσχημα την καχεκτική του εμφάνιση και όταν δέχτηκε την επίσημη πρόταση από την αγαπημένη του, δεν τόλμησε να την παντρευτεί, γιατί όπως της είπε, έπασχε από αφροδίσιο νόσημα.
Η Πολυδούρη δεν τον πίστεψε και θεώρησε ότι ήταν μια δικαιολογία για να χωρίσουν.
Το ποίημα του «Ωχρά Σπειροχαίτη» ( το όνομα του μικροβίου που προκαλεί τη σύφιλη), είναι σύμφωνα με τους μελετητές του έργου του, η απόδειξη ότι ο ποιητής έπασχε από την ασθένεια.
Παρά την αρνητική του απάντηση, ο Καρυωτάκης πρότεινε στην Πολυδούρη να συνεχίσουν τη φιλία τους. Εκείνη δέχτηκε, αλλά οι συναντήσεις τους μετά τον χωρισμό άρχισαν να αραιώνουν.
Η κοπέλα πληγώθηκε πολύ και ένιωσε προδομένη και ταπεινωμένη.
Αργότερα έφυγε για το Παρίσι, όπου συνέχισε την αντισυμβατική ζωή.
Γυρνούσε στο σπίτι τα ξημερώματα και συναναστρεφόταν αντρικές παρέες.
Ένα βράδυ τη βρήκαν πεσμένη σε ένα σοκάκι του Παρισιού.
Διαγνώστηκε με φυματίωση και λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στην Ελλάδα, στο τότε σανατόριο Σωτηρία.
Τον Ιούλιο του 1928, η Πολυδούρη πληροφορήθηκε ένα τραγικό γεγονός. Ο αγαπημένος της Κώστας Καρυωτάκης είχε αυτοκτονήσει.
Ο ποιητής είχε μετατεθεί στη γενέτειρά του, την Πρέβεζα, αλλά δεν είχε καταφέρει να βρει τη γαλήνη.
Αυτοκτόνησε με πιστόλι σε μια παραλία του Αμβρακικού, αφήνοντας μόνο ένα σημείωμα.
Στην τελευταία του εξομολόγηση ανέφερε ότι πριν δοκιμάσει το πιστόλι, είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει στη θάλασσα, αλλά δεν τα κατάφερε, γιατί ήξερε καλό κολύμπι.
Αν είχε παντρευτεί την αγαπημένη του, ίσως εκείνη κατάφερνε να διώξει το «κοράκι», αλλά αυτό δεν είναι παρά μια υπόθεση εργασίας.
Όταν η Πολυδούρη έμαθε πως ο αγαπημένος της αυτοκτόνησε, κλονίσθηκε και η ήδη άσχημη κατάσταση της υγείας της, επιδεινώθηκε.
Η άλλοτε δυναμική γυναίκα κατέρρευσε. Ο χρόνος και για εκείνη μέτραγε πια αντίστροφα.
Στις 29 Απρίλιο του 1930, έφυγε από τη ζωή, με ενέσεις μορφίνης, που της προμήθευσε στο «Σωτηρία» ένας φίλος της.
Οι δυο νέοι άφησαν την τελευταία τους πνοή σε μικρή ηλικία. Η κλονισμένη τους υγεία θεωρήθηκε αποτέλεσμα του ανεκπλήρωτου έρωτά τους, κάτι που δεν αποδείχτηκε ποτέ.
Μένουν μόνο τα ποιήματά τους, για να θυμίζουν τη μεγάλη τους αγάπη.
Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα
γι’ αυτό η ζωή μου εδόθη.
Στην άχαρη ζωή την ανεκπλήρωτη
“μένα η ζωή πληρώθη.
Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα.
Μονάχα γιατί τόσο ωραία μ’ αγάπησες
έζησα, να πληθαίνω
τα ονείρατά σου, ωραίε που βασίλεψες
κι έτσι γλυκά πεθαίνω.
Μονάχα γιατί τόσο ωραία μ’ αγάπησες
Μαρία Πολυδούρη
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down "happy". They told me I didn’t understand the assignment.
I told them they didn’t understand life."
—John Lennon
Εντυπωσιακή ιστορία η αυτοκτονία του Καρυωτάκη. Στο σημείωμα που άφησε ως αυτόχειρ, έγραφε "όποιος ξέρει κολύμπι, μην αποπειραθεί ποτέ αυτοκτονία με πνιγμό. Επί ώρες παιδευόμουν χθες και το μόνο αποτέλεσμα ήταν να πιω άφθονο θαλασσινό νερό!"
Κατόπιν αγόρασε πιστόλι, πήγε να αυτοπυροβοληθεί αλλά το πιστόλι δεν εκπυσοκροτούσε. Εξαλλος, γύρισε στο οπλοπωλείο να παραπονεθεί πως του πούλησαν σκάρτο πράμα. Ο υπάλληλος (που βέβαια δεν είχε ιδέα για ποιο σκοπό προοριζόταν το πιστόλι) του έδειξε απλά...πως να βγάλει την ασφάλεια. Κι έτσι μπόρεσε ο Καρυωτάκης κι αποχαιρέτησε τα εγκόσμια.
celticfrost (13-05-14), dimace (13-05-14), voskos_7 (13-05-14)
Πάντως, ανέκαθεν, όπως διαπιστώνει κανείς, οι εργαζόμενοι στις νομαρχίες, είχαν μία ροπή προς την τέχνη: Ποιός μπορεί να το εξηγήσει;;;
![]()
"Μπάτμαν και μαλακίες..."
Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
"λάγνος, ημεδαπός λογιστής".
sirkostas (13-05-14)
Μια χαρά γιατρεύτηκε, μετά τον πυροβολισμό, πάντως...
"Μπάτμαν και μαλακίες..."
Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
"λάγνος, ημεδαπός λογιστής".
Ποια τελευταία? Για το πιστόλι? Αυτά τα είπε ο υπάλληλος του οπλοπωλείου. ή εννοείς κάτι άλλο και σ' έχασα?
Εδώ και η φωτογραφία του, όπως τον βρήκε η αστυνομία στη Πρέβεζα
![]()
Εντάξει, ο οπλοπώλης θα ήθελε να βάλει και τη σάλτσα για να βγει στη Στάη να τα πει...![]()
There is a Dude in town
Φαντάζομαι πως ενδιαφέρθηκαν μόλις κατάλαβαν ότι μπορεί να πουλήσει αυτό έτσι, τύπε;
There is a Dude in town
Πάλι καλα που δεν αστόχησε ο Καρυωτάκης, να γυρίσει πίσω και να κατηγορήσει τον υπάλληλο ότι δε δούλευε το στόχαστρο. Σόρι που δεν είμαι σε μουντ να στεναχωρηθώ. Οκέικ τον γουστάρω τον Καρυδάκη, αλλά καλύτερα να δοκίμαζε το πιοτό.
Βλέπεις εκείνο το βουνό που μοιάζει με κεράσι;
"Μπάτμαν και μαλακίες..."
Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
"λάγνος, ημεδαπός λογιστής".
The Dude (13-05-14)
Βρήκαν μετά από 500 χρόνια το ναυαγισμένο πλοίο του Χριστόφορου Κολόμβου;
Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν στο βυθό της θάλασσας κάπου στην Αϊτή το πλοίο Σάντα Μαρία του Χριστόφορου Κολόμβου (Pics
Μετά από 500 χρόνια, αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουν βρει το ναυαγισμένο πλοίο του Χριστόφορου Κολόμβου, το "Σάντα Μαρία".
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Μπάρι Κλίφορντ, το πλοίο κείτεται στο βυθό της βόρειας ακτής της Αϊτής και είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι είναι το διάσημο πλοίο του Χριστόφορου Κολόμβου.
Ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε τρία πλοία με τα οποία απέπλευσε στις 3 Αυγούστου το 1492 και ανακάλυψε την Αμερική: Το "Νίνια", το "Πίντα" και το "Σάντα Μαρία".
Τα δύο πρώτα κατάφεραν να γυρίσουν πίσω στην Ισπανία, όχι όμως και το Σάντα Μαρία.
Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν στοιχεία από άλλες ανακαλύψεις και μελέτησαν τις σημειώσεις που κρατούσε ο Χριστόφορος Κολόμβος. Μάλιστα, το ναυάγιο βρίσκεται λένε οι αρχαιολόγοι εκεί που έγραψε ότι ήταν ο ίδιος ο Χριστόφορος Κολόμβος σε σχέση με το φρούριό του.
![]()
Ό,τι έχει απομείνει από το πλοίο
![]()
Η πορεία του ταξιδιού του Χριστόφορου Κολόμβου
Όπως αναφέρει ο Independent, όλα δείχνουν πως είναι αυτό το πλοίο. Το μέγεθός του είναι το ίδιο με εκείνο του Κολόμβου, οπότε ή είναι αυτό ή ένα δίδυμο πλοίο του που δεν είναι τόσο πιθανό.
Το επόμενο βήμα τώρα είναι να ανασύρουν το ναυάγιο, να καταφέρουν να φέρουν στην επιφάνεια και να το πάνε σε κάποιο μουσείο της Αϊτής.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Κλίφορντ αν όντως αποδειχτεί ότι πρόκειται για το Σάντα Μαρία τότε θα είναι το πρώτο λεπτομερές θαλάσσιο αρχαιολογικό στοιχείο της ανακάλυψης της Αμερικής από τον Κολόμβο.
Σημειώνεται ότι την όλη έρευνα υποστηρίζει το History Channel, το οποίο έχει εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη προβολή.
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down "happy". They told me I didn’t understand the assignment.
I told them they didn’t understand life."
—John Lennon
Κυριολεκτικά αγνώριστος
Βρετανός αδυνάτισε τόσο, που δεν περνούσε ούτε σε έλεγχο διαβατηρίων
Ο Ρος, στο πριν και στο μετά...
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ένας νεαρός υπέρβαρος βρετανός αποφάσισε να περάσει 12 μήνες σε ειδικό κέντρο kick boxing της Ταϊλάνδης προκειμένου να λύσει το πρόβλημα βάρους.
Πράγματι τα κατάφερε: από 133 κιλά έπεσε στα 82. Μάλιστα, για όλη αυτή την προσπάθεια δαπάνησε 6.000 λίρες (7.300 ευρώ).
Είχε όμως ένα πρόβλημα: στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ όπου θα έπαιρνε το αεροπλάνο της επιστροφής, οι υπάλληλοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ήταν ο ίδιος με τη φωτό στο διαβατήριο.
«'Ηξερα ότι είχα χάσει πολλά κιλά, αλλά δεν φανταζόμουν ότι δεν θα με άφηναν να μπω στο αεροπλάνο. Όταν μου έδειξαν τη φωτογραφία που είχαν βγάλει στην είσοδό μου στη χώρα, ούτε εγώ ο ίδιος μπορούσα να το πιστέψω» είπε στην Daily Mail ο Ρος Καμπς.
Τελικά, το πρόβλημα λύθηκε όταν έδωσε στις αρχές του αεροδρομίου τις βεβαιώσεις από το κέντρο kick boxing για την προσπάθεια που έκανε.
The Dude (15-05-14)
Μαρίτσα? Η τράτα είναι?
Μπα! Η σκούνα η Βαγγελή μου μοιάζει!
sirkostas (14-05-14)
Είσαστε οφ τοπικ ρε. Να πατε να παίξετε στοίχημα αν θα βαρέσει πεναλτι ο Φέισας.![]()
Βλέπεις εκείνο το βουνό που μοιάζει με κεράσι;
Bookmarks