Το πολεμικό τραγούδι των μαχητών πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας:
Ὦ παῖδες Ἑλλήνων ἴτε,ἐλευθεροῦτε πατρίδ', ἐλευθεροῦτε δὲπαῖδας, γυναῖκας, θεῶν τέ πατρῴων ἕδη,θήκας τε προγόνων:νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών.Εμπρός, γιοί των Ελλήνων,Ελευθερώστε την πατρίδα,Ελευθερώστε τα παιδιά σας, τις γυναίκες σας,Τους βωμούς των θεών των πατέρων σαςΚαι τους τάφους των προγόνων σας:Τώρα είναι ο αγώνας για τα πάντα.
Αμα εσύ βλέπεις να υπάρχει κάπου διαχωρισμός σε Αθηναίους, Σπαρτιάτες, Λαρισαίους και Κεφαλονίτες να μου δείξεις κι εμένα. Για ΕΛΛΗΝΕΣ μιλάει ο παιάνας.
Οι Ελληνες της αρχαιότητας είχαν πολύ αταλάντευτη εθνική συνείδηση. Γι' αυτό στα δύσκολα ενώνονταν, γι' αυτό οι αθηναίοι ποτέ δεν δέχονταν ως ισότιμους τους μέτοικους, γι' αυτό ειρωνεύονταν με το "βαρ βαρ" όλους τους αλλόφυλους και τους αποκαλούσαν από τότε βαρβάρους. Καμιά σχέση με το ρωμαιοβυζαντινό μωσαϊκό.
Και σου απαντώ ότι η Ελλάδα ήταν υπόδουλη από το 146 π.Χ. ως το 1821 μ.Χ.
Από ρωμαϊκή κατοχή πέρασε χωρίς κανένα διάλλειμα ελευθερίας υπό οθωμανική κατοχή.
Και όσο είναι το Βυζάντιο μέρος του πολιτισμού μου, άλλο τόσο είναι και τα 400 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας. Και στις δύο περιόδους οι Ελληνες ΔΕΝ είχαν αυτονομία και δεν μπορούσαν να ορίζουν ούτε το πολίτευμά τους ούτε τους νόμους του Κράτους στο οποίο ζούσαν.
Αν ποτέ το επίσημο Ελληνικό Κράτος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την Ακρόπολη ως Λούνα Παρκ ή ως Καζίνο, τότε κανένας εκτός Ελλάδος δεν θα έχει το παραμικρότερο δικαίωμα να επέμβει. Μόνο οι Ελληνες πολίτες και ουδείς πλην αυτών.
Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι απόψεις σου. Σεβαστές μεν, αλλά δεν αποδεικνύεται πουθενά η ελληνικότητα του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους. Ακόμα κι ο Ιουστινιανός από τον οποίο ξεκινήσαμε τη κουβέντα, στη πραγματικότητα ονομαζόταν Φλάβιος. Στα 44 χρόνια ζωής μου, τον μόνο Φλάβιο που άκουσα να γίνεται λόγος είναι η παιχτούρα της βαζέλας. Ελληνα με όνομα Φλάβιο ακόμα δεν έχω γνωρίσει ή έστω ακούσει να υπάρχει.
Επίσης ο όρος "Βυζάντιο" δεν επινοήθηκε από Ελληνες όπως γράφεις αλλά από τον γερμανό ιστορικό Ιερώνυμο Βολφ που τον χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στο έργο του Corpus Historiae Byzantinae, με σκοπό να κάνει διάκριση ανάμεσα στην αρχαία Ρωμαϊκή ιστορία και τη μεσαιωνική Ελληνική ιστορία.
dimace (18-11-13)
BrazHlias (19-11-13), consigliere (18-11-13)
Cogito ergo sum
A member of the 6G club
Καταρχήν φίλε, εδώ δεν έχουμε βάρδιες ούτε μας κολλάνε ένσημα για να μπαίνουμε εγκαίρως και σύντομα να συνεχίζουμε τις όποιες συζητήσεις. Εγώ τώρα ευκαίρησα να μπω και τώρα έγραψα. Και δεν έχω απαίτηση να μου απαντήσεις εντός ολίγων λεπτών.
Από κει και πέρα, το Βυζάντιο ποτέ δεν υπήρξε Ελλάδα. Ούτε βέβαια η Κωνσταντινούπολη υπήρξε ελληνική πόλη. Με τις φτωχές μου γνώσεις κιόλας, δε νομίζω καν το όνομα "Κωνσταντίνος" να είναι ελληνικό αφού δεν θυμάμαι να αναφέρεται κάπου από τα ομηρικά έπη ως τα ποιήματα του Λουκιανού της ελληνιστικής περιόδου.
Γενετικά, δε ξέρω αν κατάγομαι από τον Σωκράτη. Μόνο ο Παναγιώταρος το ξέρει αυτό για τον εαυτό του, γι' αυτό θεωρεί πως είναι περισσότερο Ελληνας από τον Σχορτσιανίτη. Πιθανώς να κατάγομαι κι από Γαλάτη ή Αβαρο επιδρομέα εκείνης της περιόδου. Ισως βέβαια και να βαστάει η σκούφια μου κι από τον Δαίδαλο. Αυτό με κάνει πιο Ελληνα? Προσωπικά δεν το νομίζω.
Ο Ιουστινιανός φέρθηκε ως γνήσιος ιμπεριαλιστής. Ετσι, απλά επειδή μπορούσε, αποφάσισε να ξανακάνει τη Μεσόγειο ρωμαϊκή λίμνη. Και το πέτυχε βέβαια, αλλά εξασθένησε την αυτοκρατορία με τους συνεχείς πολέμους με αποτέλεσμα οι μακρινές κτήσεις να χαθούν πολύ σύντομα.
kwtsios (15-01-15)
Για την ακρίβεια, οι Βυζαντινοί δεν άφησαν τίποτα όρθιο, από αρχαίους ναούς, έργα τέχνης, σπάνια κείμενα κλπ...
Η ιστορική και όχι οργανική, (άρα ΔΕΝ είμαστε μέλος του σώματος Βυζάντιο απλά έχουμε κάποιες καταβολές
απ' αυτό, βλ το παράδειγμα του δέντρου, ως μέρος (γεωγραφικά) της αυτοκρατορίας) σχέση μας εδράζεται περισσότερο
σε εδαφικά (όπως λέω παραπάνω) και θρησκευτικά κριτήρια. (ο χριστιανισμός ξεκινά, ΤΥΠΙΚΑ, με τον Παύλο, στον
πάλαι γνωστό ελλαδικό χώρο) Στο τέλος της πρώτης χιλιετίας δίπλα στο "Αυτοκράτορας Ρωμαίων" κολλάει και των Ελλήνων,
μαζί με πλήθος ελληνοπρεπών αριστοκρατικών τίτλων (οι περισσότεροι για γέλια) ως ΤΕΛΙΚΗ απάντηση στο σχίσμα (μέχρι τότε,
ισως οι Βυζαντινοί σκέφτονταν πως η κατάσταση ήταν αναστρέψιμη) και μετά από αυτό τους ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ, καθώς
το 999 η Πρώτη Σταυροφορία σαρώνει το Βυζάντιο σας ακρίδα. Επίσης μην ξεχνάς πως η σημαντικότερη πόλη της αυτοκρατορίας
δεν ήταν κάποια άλλη παρά η Θεσσαλονίκη. Μέρος του πολύχρωμου μωσαικού της, ήμασταν και μεις οι Έλληνες. Κάπως έτσι
(και μεις μέσα στους άλλους, ισότιμοι και πάντα στις επάλξεις) θέλω να μας βλέπω και με αυτό το μάτι μας θεωρώ μακρινούς
συγγενείς των Βυζαντινών.
Στη Θεσσαλονίκη που αναφέρεις, σημειώθηκε μια τρομερή σφαγή Ελλήνων από ρωμαιοβυζαντινούς με εντολή του Θεοδοσίου. Επειδή ο Θεοδόσιος δεν ανεχόταν οι δούλοι του να πιστεύουν σε άλλους Θεούς πλην αυτού που ήθελε η Μεγαλειότητά του. Και γι' αυτά τα φιλεύσπλαχνα έργα του η Εκκλησία και τα ελληνικά βιβλία Ιστορίας τον ονομάζουν...Μέγα!
Αυτή ήταν η...συγγένεια των ρωμαιοβυζαντινών με τους Ελληνες.
dimace (18-11-13)
O Αυτοκράτωρ Ιωάννης Γ' Βατάτζης σε επιστολές του προς το Πάπα της Ρώμης αναφέρει ότι "ο Μέγας Κωνσταντίνος παραχώρησε τη βασιλεία των Ρωμαίων στο γένος των Ελλήνων" σαν απάντηση της επιστολής του Πάπα που τον επιβαιβεώνει ως Γραικό (Greek κάτι μου θυμίζει αυτό...)
Στο Πολεμικό Ναυτικό:
Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F 466) τύπου STANDAR το οποίο ελλιμενίζεται αν δεν κάνω λάθος στον τιμημένο και ιστορικό χώρο της Σαλαμίνας παρέα με τον Κανάρη και τον Θεμιστοκλή.
Ο θυρεός του πλοίου απεικονίζει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά από όπου πήρε και το όνομά της. To πλοίο πήρε το όνομα του από τον Νικηφόρο Β΄ Φωκά ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πλώιμους στρατηγούς και αυτοκράτορες του Βυζαντίου (963-969) και μεγαλόπνοος οραματιστής της παγκόσμιας ακτινοβολίας της βυζαντινής αυτοκρατορίας.Φύση δυναμική και ιδιόρρυθμη, αφιέρωσε ολόκλήρη τη ζωή του στο πεδίο των μαχών και στην πνευματική άσκηση.
«Οι Έλληνες του λεγόμενου [ελληνικού] βασιλείου, καθώς κι όσοι ζουν στα Ιόνια νησιά υπό βρεταννική κυριαρχία…..Φθάνουν μάλιστα να ονειρεύονται και την παλινόρθωση του Βυζαντίου» (29-3-1854)
αποκαλεί Έλληνες αυτοκράτορες τους αυτοκράτορες της Κωνσταντινούπολης
«…η ευρωπαϊκή ελληνική αυτοκρατορία» (στο ίδιο άρθρο, της 12-8-1853)
από άρθρα του Καρλ Μαρξ (Γερμανός φιλόσοφος, θεμελιωτής του κομουνισμού)
Εχεις απόλυτο δίκιο.
Αλλά αν δεν κάνω λάθος η Κωνσταντινούπολη αναφερόταν και ως Βυζάντιο (πανάρχαια Ελληνική αναφορά)
Πολύ σωστό και πιθανώς να μην υπάρξει ξανά ποτέ. Το πιθανότερο είναι να λεγόμαστε αλλιώς.
Και το όνομά μου, Γεώργιος, είναι καθαρά ελληνικό. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά βρετανικά ονόματα (βασιλέων κλπ.) Αρα η Βρεταννική Αυτοκρατορία είναι ελληνική? Οπως αναφέρω παραπάνω υπάρχει εξέλιξη στα πάντα... Στο παλιο καραισκάκη ανεβαίναν στα κάγκελα (σήμα κατατεθέν το λάτρευα), στο καινούργιο δεν ανεβαίνουν. Αρα δεν είναι Ολυμπιακοί?
----------------------------------------------------------------------------------
Τώρα θα με ρωτήσεις και σωστά θα κάνεις. "Ο Γκρουέφσκι λέει ότι είναι Μακεδόνας κατ αντιστοιχία, αρα είμαστε κάτι αντίστοιχο?"
Αν παρατηρήσεις προσπάθησε να βάλω πολλές αναφορές από πολλούς διαφορετικούς κόσμους έτσι ώστε να σου αποδείξω την ελληνικότητα από όλες τις πλευρές. Δεν γίνεται εμείς, οι αντίπαλοι της δύσης, οι αντίπαλοι της ανατολής, οι ιστορικοί, οι μετάΒυζαντινοί, όλοι μα όλοι να συμφωνούν...
Πόσες φορές δεν έχουμε δει πανό σε τούρκικα γήπεδα να μας επιβεβαιώνουν ή την παρέλαση που κάνουν για να αποδείξουν ότι έκλεψαν ένα από τα μεγαλύτερα Ελληνικά κέντρα κάθε χρόνο?
ΥΓ. Αν παρατηρήσετε χρησιμοποιώ πολύ μια φράση. Δεν γίνεται να εξηγούμε με την σημερινή λογική (ή δεδομένα) την λογική του τότε κόσμου.
dimace (18-11-13)
sirkostas (18-11-13)
Σας απολαμβάνω πραγματικά, όλους...![]()
"Μπάτμαν και μαλακίες..."
Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
"λάγνος, ημεδαπός λογιστής".
Μόλις τα τελευταία 30-40 χρόνια υποστηρίζεται σοβαρότερα και συστηματικότετα η ιστορική συνέχεια.
Απέναντι στον επιβεβλημένο έξωθεν κομπλεξικό ιστορικό ακρωτηριασμό της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού, του Κοραή και των Βαυαρών.
Μεγάλη συζήτηση. Μεγάλη Ρωμιοσύνη.
Το Ρωμέικο, που λέμε.
Sent from my Samsung Tab II using Tapatalk 4
... there's no such thing as "too much"...
dimace (18-11-13)
Επειδή μεγάλη κουβέντα γίνεται για το Βυζάντιο και επειδή παλιότερα είχα δει την Ελένη να γράφει επί του θέματος και μιας τα έχει σπουδάσει
την πήρα τηλέφωνο να μου πει τη γνώμη της. Και είναι απόλυτη πως το Βυζάντιο έχει άμεση σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.
Οι Βυζαντινοί θεσμοί διαμορφώθηκαν όπως μου είπε από την Ρωμαϊκή κληρονομιά την ελληνική παράδοση και τον Χριστιανισμό.
Άρα πολιτισμικά υπάρχει άμεση σχέση. Βασικό στοιχείο του Βυζαντίου ήταν ο αυτοκρατορικός θεσμός και ο θεσμός του πατριάρχη.
Η δύναμη της εκκλησίας ήταν τεράστια και το χριστιανικό δόγμα θεμελιώθηκε από τους πατέρες της εκκλησίας οι οποίοι είχαν αρχαιοελληνική παιδεία.
Ο Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας γιατί υπήρχε συνοχή στα ανατολικά, λόγω της ελληνικής γλώσσας, του χριστιανισμού και της ενότητας του πληθυσμού.
Και το πόσο υπάρχει ή όχι συνέχεια σε έναν πολιτισμό δεν φαίνεται και δεν αποδεικνύεται από τα έργα της εξουσίας αλλά από τον τρόπο ζωής του λαού.
Η συνέχεια είναι αυτό που λέμε η λαϊκή παράδοση και κατά πόσο αυτή περιέχει στοιχεία που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Και σε αυτόν τον τομέα τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά.
Υ.Γ. Έχετε όλοι πολλά χαιρετίσματα από την Ελένη και πολλά φιλιά και υπόσχεται ότι μόλις ξελασκάρει λιγάκι θα επιστρέψει.
consigliere (18-11-13), dimace (18-11-13), ILIAS-KORLEONE <<JESUS>> (21-11-13)
celticfrost (18-11-13)
Απάντησα μια φορά, αλλά το θρεντ έκλεισε και το ποστ πήγε άκλαφτο.
Επί τροχάδην λοιπόν...
Ιωάννης Γ' Βατάτζης, αυτοκράτωρ του 13ου μ.Χ. αιώνα. Δηλαδή σε περίοδο που είχε προηγηθεί τόσο το Σχίσμα των Εκκλησιών αλλά και η πρώτη Αλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους. Πολύ λογικό λοιπόν που έδωσε τέτοια απάντηση στον Πάπα, εγώ θα του τα έχωνα πολύ χειρότερα.
Αδυνατώ να καταλάβω τι ακριβώς αποδεικνύει η ονομασία μιας φρεγάτας με το όνομα ενός βυζαντινού κατακτητή αυτοκράτορα, εκτός από τον αέναο μεγαλοιδεατισμό του ελληνικού κράτους. Υποθέτω ότι αν αύριο οι αλβανοί ονομάσουν μια δική τους τορπιλάκατο "Ρωμανό Διογένη" θα αποδεικνύει ότι κι αυτοί είναι απόγονοι των βυζαντινών.
Δε μπορώ να σχολιάσω τα γραπτά του Μαρξ αν δεν βάλεις ολόκληρο το εδάφιο. Με λίγες λέξεις δεν βγαίνει νόημα τι θέλει να πει και που ακριβώς αναφέρεται.
Η Κωνσταντινούπολη αναφέρεται επίσης και Πόλη ή Βασιλεύουσα. Βυζάντιο δε νομίζω να την έχω δει να αναφέρεται κάπου. Απλά στην ίδια περιοχή υπήρχε αρχαία αποικία των μεγαρέων με αρχηγό τον Βύζαντα. Αλλά αν έχεις πρόχειρο κάποιο κείμενο που να με διαψεύδει, ευχαρίστως να το δω.
Ελληνες ονομαζόμαστε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Φαίνεται και στον παιάνα που παρέθεσα πιο πάνω, αλλά και στο δώρο που έστειλαν οι Ελληνες μετά τη μάχη στον Γρανικό ποταμό κατά των Περσών. 300 περσικές ασπίδες με αφιέρωση που ξεκινά έτσι:"Ελληνες πλην Λακεδαιμονίων (επειδή οι σπαρτιάτες δεν συμμετείχαν στην εκστρατεία)...."
Δεν είπα τίποτε ούτε για το όνομα Γεώργιος, ούτε για το όνομα Λουδοβίκος. Εγώ μίλησα για συγκεκριμένο όνομα που δεν μου βγάζει από πουθενά Ελλάδα.
Δε ξέρω σε ποια τουρκική παρέλαση αναφέρεσαι. Ούτε ποιο ακριβώς ελληνικό κέντρο απ' όλα που μας πήραν. Σίγουρα οι αρχαίες μικρασιατικές πόλεις ήταν δικές μας. Η Κωνσταντινούπολη ποτέ δεν ήταν ελληνική πόλη.
Κατά την ταπεινή μου άποψη και χωρίς να είμαι γνώστης του θέματος η αρχαιοελληνική παιδεία έχει να κάνει με το Χριστιανισμό γιατί οι Πατέρες ήταν γνώστες και μελετητές του Πλάτωνα
και στις δικές του θεωρίες βασίστηκαν. Ήταν ο μόνος που είχε μιλήσει για το άυλο και το ανώτερο, όπως ακριβώς ήθελαν να αναφέρονται στον ένα και μοναδικό Θεό οι Χριστιανοί.
Τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού ήταν που άνθισε και ο Νεοπλατωνισμός.
Και στα πρώτα χρόνια ήταν που για να ζωγραφίσουν οι αγιογράφοι τη μορφή του Χριστού κοιτούσαν τα αγάλματα του Δία.
Bookmarks