Σαν σήμερα πριν 63 χρόνια μια από τις πιο εντυπωσιακές αποδράσεις λαμβάνει χώρα στις φυλακές των Βούρλων στην Δραπετσώνα. 27 πολιτικοί κρατούμενοι (ΚΚΕ) έσκαψαν ένα λαγούμι κάτω από το δρόμο, την οδό Δογάνης, και πέρασαν μέσω ενός αντικρινού εργοστασίου στην ελευθερία. Το άνοιγμα του λαγουμιού που είχε ως αφετηρία το κρεββάτι του Μπαρτζώκα κράτησε περίπου 4 μήνες. Η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της 18ης Ιουλίου γράφει στο πρωτοσέλιδό της : "Η θρασυτάτη δραπέτευσις των 27 κομμουνιστών προκαλεί γενικήν κινητοποίηση. Εικοσιτρείς χιλάδες αστυνομικοί αναζητούν τους ερυθρούς δραπέτας", ενώ η «[Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ]» της 19ης Ιουλίου γράφει στο πρωτοσέλιδό της : "Η καταπληκτική ομαδική απόδρασις κομμουνιστικών στελεχών. Μέχρι ώρας ουδείς συνελήφθη από τους 27 κομμουνιστάς τους δραπετεύσαντας από τας φυλακάς των Βούρλων υπό μυθιστορηματικάς συνθήκας". Η κυβέρνηση [Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ] επικήρυξε τους δραπέτες με μεγάλα ποσά για την εποχή. Από τους αποδράσαντες 16 συνελήφθησαν το επόμενο χρονικό διάστημα, ένας δολοφονήθηκε στα σύνορα (Γεωργίου), ενώ οι υπόλοιποι 10 συνέχισαν τον πολιτικό τους βίο ελεύθεροι στο εξωτερικό, ή στην Ελλάδα σε συνθήκες παρανομίας.
-Κύριε Μπαρτζώκα, πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;
Όταν ήμουν μικρός, τον καιρό της Χούντας, θυμάμαι να μπουκάρουν ασφαλίτες στο σπίτι μας και να ψάχνουν κάτω από τα κρεβάτια όπου κοιμόμουν εγώ και η αδελφούλα μου. Τελικά έπιασαν τον καταζητούμενο πατέρα μου, το 1967, στη σκάλα του αεροπλάνου, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει για το Παρίσι. Ακολούθησαν φυλακές και εξορίες, έχω εικόνες από τόπους μαρτυρίου όπως η Λέρος. Για δέκα χρόνια η οικογένεια έζησε χωρίς τον πατέρα μου. Δεν είχαμε εισοδήματα, μας τάιζαν οι θείοι μου. Του το έχω καταλογίσει σε έναν μικρό βαθμό αυτό, όσο υπερήφανος και αν νιώθω που είμαι γιος του. Μπορούσε να υπογράψει και να βγει. Δεν το έκανε. Έζησε τα προαιώνια διλήμματα, όλων των επαναστάσεων.
-Τι πήρατε εσείς από τον πατέρα σας, που απεβίωσε πρόσφατα στα 90 του;
Ο οικογενειακός μας κύκλος περιλάμβανε προσωπικότητες όπως ο Ηλίας Ηλιού, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μίκης Θεοδωράκης. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ο πατέρας με έπαιρνε μαζί του στη διοικούσα επιτροπή της ΕΔΑ στην Ακαδημίας. Έτσι μεγάλωσα. Μέσα σε όλα αυτά, εκείνος ήταν και πρόεδρος των Φίλων Ελληνικής Μουσικής και οργάνωνε τις συναυλίες του Μίκη μετά τη μεταπολίτευση. Δεν τον θυμάμαι ποτέ, να λέει κακή κουβέντα για άνθρωπο. Ούτε τους πολιτικούς αντιπάλους του «έκραζε» ούτε τους συντρόφους που πήραν άλλον δρόμο. Διαφωνούσε χωρίς ύβρεις ή προσβολές. Ακόμα και για μερικούς φύλακες από τα μπουντρούμια μιλούσε με σεβασμό. Αυτή είναι η κληρονομιά που μου άφησε. Ο ουμανισμός. Δεν ανταγωνίζομαι κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό μου. Ο αριστερός του 21ου αιώνα είναι αυτός που θέλει το καλό του ανθρώπου και όχι εκείνος που ξέρει νεράκι την οικονομική θεωρία.
-Τι ψηφίσατε το 2019, αν επιτρέπετε, κύριε Μπαρτζώκα;
Έλειπα στο εξωτερικό λόγω ενός προπονητικού σεμιναρίου, αλλά δεν ήταν συνειδητή επιλογή η αποχή. Έχω συμμετάσχει σε περισσότερες πολιτικές συζητήσεις, παρά αθλητικές! Ωστόσο, δεν έχω δικαίωμα να επηρεάσω κανέναν. Αν είμαι γνωστός, είναι επειδή ξέρω να μπηστάω μια μπάλα. Η πρωτοβουλία ανήκει στους ανθρώπους του πνεύματος, όχι του αθλητισμού. Ο αθλητής οφείλει να έχει φωνή, για να υπερασπίζεται τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του. Όχι για να υπαγορεύσει στον πολίτη τι να επιλέξει, εκτός πια αν μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις τύπου Τραμπ! Πάντως ο Έλληνας ψηφίζει με κριτήριο το βόλεμά του, το βύσμα και το ρουσφέτι του. Οπότε, έχουμε και τους πολιτικούς που μας αξίζουν και που αρμόζουν σε έναν λαό δίχως αισθητική. Μέσα στην απογοήτευσή μας, ψηφίζουμε το μη χείρον.
Olympiacos is the most successful Greek football club.
the only club from Greece to have won a major European cup.
the first club outside the big 4 leagues to win a trophy since 2011.
Στη πίτα που κόβει ο Μπαρτζώκας,ξεκινάει
Του σπιτιού
Της Παναγιάς
Της Παναγιάς του Λαρυ
Της Παναγιάς του Μπολομποι
Της Παναγιάς του Πίτερς....
Faithful (05-01-23)
ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ ΓΑΜΙΑ
Στάλθηκε από το SM-G998B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Για το ονομα σου,την ιστορια...για την αγαπη μου την μεγαλη, γι'αυτο που δε θα καταλαβουνε οι αλλοι, για τα θρανια μου τα γραμμενα,για τα ειστηρια που κρατησα κομμενα...
pirateeeeeee (24-01-23)
voskos_7 (28-01-23)
«Ο Έλληνας Φέργκιουσον; Μακάρι. Θα ήθελα να το απολαμβάνω περισσότερο και να το χαίρομαι, αλλά η καθημερινότητα δεν σε αφήνει να το δεις. Ο Ολυμπιακός είναι απαιτητικός σύλλογος. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν χορταίνεις να είσαι σε αυτή την ομάδα, να διεκδικείς και να κατακτάς τίτλους. Είναι κάτι πολύ όμορφο. Σίγουρα απολαμβάνω κάθε νέα μέρα στον Ολυμπιακό», ανέφερε αρχικά σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο προπονητής των «Ερυθρόλευκων», προτού προσθέσει:
«Μου αρέσει πολύ το μπάσκετ που παίζουμε. Της δημιουργίας και της ομαδικότητας. Κάνουμε την δουλειά μας και βάζουμε έξτρα θέματα στο σκάουτινγκ των αντιπάλων μας. Πιστεύω ότι είμαστε μία δύσκολη ομάδα για τους αντιπάλους μας, τους βάζουμε αρκετούς προβληματισμούς. Θέλουμε να έχουμε πάντα 1-2 επιλογές ανάλογα με το τι θα παίξει απέναντί σου ο αντίπαλος. Εκτελούμε το πλάνο όλο και καλύτερα επειδή το δουλεύουμε καιρό και πλέον ο στόχος είναι να το κάνουμε όλο και με μεγαλύτερη ταχύτητα».
Σημείωσε επίσης πως «Κανείς δεν μπορεί να παίζει σήμερα 40 λεπτά και το εξηγούμε από την αρχή. Έχει δευτερεύουσα σημασία πόσους πόντους έβαλες, η νίκη της ομάδας είναι το βασικό και έτσι περνάμε μία winning mentality στους παίκτες μας».
Για την γνώμη των φιλάθλων: «Δεν σκέφτομαι ότι δίνω απαντήσεις. Έμαθα ότι στη φύση του επαγγελματικού αθλητισμού οι φίλαθλοι θα ανταλλάσσουν απόψεις και είναι ωραίο να νιώθουν μέρος της ομάδας, είναι διαδραστικό. Αρκεί να μην βρίζεις και μην προσβάλεις. Απλά προφανώς ξέρω καλύτερο μπάσκετ αλλά και την ομάδα από αυτούς. Αυτό είνα το νόηα και ο κάθε παίκτης ξέρει τον ρόλο του».
Τέλος, σχετικά με τους αδερφούς Αγγελόπουλους, τόνισε: «Υπάρχει μία εξαιρετική χημεία και εμπιστοσύνη που νιώθουμε και έχουμε μεταξύ μας. Έχουν δε, ένα μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα. Τόσα χρόνια έχει αποδειχθεί με βάση κάποιες ηθικές αρχές που έχουν το πως λειτουργούν και αυτό δεν μπορείς να μην το εκτιμήσεις και να μην ταυτιστείς μαζί τους».
Άσε ρε Μπαρτζώκα που ξέρεις καλύτερο μπάσκετ από εμάς.
και η φαση ειναι οτι ειναι και γιουναιτεντ στην Αγγλια![]()
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down "happy". They told me I didn’t understand the assignment.
I told them they didn’t understand life."
—John Lennon
Κατα πολλους το επικοτερο ταιμ αουτ του κοουτς μετά το γνωστό "γμτχ σου, βάλε το αριστερό λέι απ. Ετοιμασου"
" You think it's my turn to score probably, ε; You think this, ε; Φακ δατ!
Faithful (27-04-23), Nikolaos_Kokkinos (27-04-23)
Olympiacos is the most successful Greek football club.
the only club from Greece to have won a major European cup.
the first club outside the big 4 leagues to win a trophy since 2011.
Nikolaos_Kokkinos (16-06-23)
Να μην τα λέω γω, τα λέει κι ο Σλούκας τώρα... Αυτό με το ρολόι είναι για να παίζουν τα παιδάκια στα ανοιχτά γηπεδάκια και να μην γρινιάζουν, όχι για επαγγελματικές ομάδες.
Ο μεγαλύτερος προπονητής όλων των εποχών στον Ολυμπιακό,για πάντα στο λιμάνι γαμιά σκακιστή!
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΕΕΙ ΘΕΟΣ ΕΜΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
drizzt (19-05-23), Faithful (20-05-23), pirateeeeeee (20-05-23)
Magnus Carlsen likes this
Sent from my SM-S911B using Tapatalk
"Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα" - Γιόχαν Κρόιφ
drizzt (20-05-23)
chainsaw (20-05-23)
drizzt (20-05-23), pirateeeeeee (20-05-23)
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας απάντησε στη NOVA για την τελευταία άμυνα πάνω στον Σέρχιο Γιουλ, το σουτ του Κώστα Σλούκα στην εκπνοή, αλλά και τη συνέχεια του Ολυμπιακού στη φετινή σεζόν.
Για την τελευταία άμυνα του Ολυμπιακού: "Σκέφτηκα να κάνουμε φάουλ, αλλά για ποιον λόγο να βάζαμε τη Ρεάλ Μαδρίτης... Της δώσαμε ένα πολύ δύσκολο σουτ. Δεν είχε βάλει άλλο καλάθι ο Γιουλ, πήρε και το έβαλε. Με την άγνοια κινδύνου και την κλάση του. Ήταν ένα πολύ πιεσμένο σουτ. Αν το έχανε, θα λέγαμε άλλα πράγματα".
Για την τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού: "Σχεδιάσαμε κάτι. Είχαμε ένα pull-up, που έγινε υπό καλές συνθήκες. Ήταν ένα σουτ που το έχει. Θα μπορούσε να μπει. Ολοκληρώσαμε τη σεζόν με πολύ πικρό τρόπο. Εκτοξεύσαμε το ενδιαφέρον του κόσμου και της κοινής γνώμης για το μπάσκετ. Ευχαριστώ θερμά τον κόσμο μας, που ήταν πάλι εδώ. Η χρονιά δεν κλείνει, όπως θα θέλαμε και νομίζω θα έπρεπε να κλείσει. Έχουμε έναν στόχο ακόμα".
Για το αν θα πήγαινε κόντρα στις αρχές του, κάνοντας εν τέλει φάουλ στην τελευταία επίθεση της Ρεάλ Μαδρίτης: "Ήταν μέσα ο Κοζέρ, ο Γιουλ, ο Σέρχιο. Πιστεύετε θα έχανε βολές κάποιος από αυτούς; Με το αν, δεν μπορείς να προχωρήσεις στη ζωή. Στο τέλος, η άμυνά μας ήταν πολύ καλή".
Α ρε κόουτς
Κάπου χτες το έχασες κι εσύ
Άστον τον γαμημενο τον Καναν μέσα, τι 20 λεπτά δουλευόμαστε?
Τι Καναν , Ουοκαπ, Σλουκα μαζί, το χεις ξανακάνει?
Βλέπεις εκεί επιθέσεις τρικυμία, πάρε ένα γαμημενο ταιμ αουτ μπας καθαρίσει το μυαλό.
Απανωτές χαμένες επιθέσεις κι εσύ θεατής
Μας πικρανες πάρα πολύ
Στάλθηκε από το SM-G998B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Για το ονομα σου,την ιστορια...για την αγαπη μου την μεγαλη, γι'αυτο που δε θα καταλαβουνε οι αλλοι, για τα θρανια μου τα γραμμενα,για τα ειστηρια που κρατησα κομμενα...
Bookmarks