Kaine (11-12-11), R3DIzWhat1am (09-12-11)
Ήταν η ένωση των τριών μεγάλων του κέντρου, η ...ακραιφνής έκφραση του αθηναϊκού κατεστημένου; Πριν από 84 χρόνια ιδρύθηκε το ΠΟΚ. Δηλαδή ο σύνδεσμος Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΑΕΚ. Το Sport24.gr ξεσκονίζει τα αρχεία
Στην εποχή μας, η λέξη συνεργασία μοιάζει εντελώς άγνωστη, τόσο στο χώρο της πολιτικής, όσο και σε αυτόν του ποδοσφαίρου.
![]()
Είναι δεδομένο, πως αν υπήρχε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και ίσως δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο του δανεισμού με επαχθείς όρους, της τρόικας και όλων των άλλων δεινών
Ενώ όσον αφορά το ποδόσφαιρο, σαφώς θα βλέπαμε ένα πιο οργανωμένο πρωτάθλημα, με όλους να προσπαθούν για το κοινό καλό.
Σαν σήμερα, πριν απο 84 χρόνια, για την ακρίβεια στις 31 Οκτωβρίου του 1927, υπήρξε η πρώτη (και μάλλον μοναδική σε τέτοιο βαθμό στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου) συνεργασία μεταξύ των τριών δημοφιλέστερων ομάδων του Πειραιά και της Αθήνας, που “γέννησε” το ΠΟΚ.
Η ένωση των τριών μεγάλων
Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έγιναν ένα, μια γροθιά και γύρισαν την πλάτη στην ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η οποία μόλις είχε αναγνωριστεί ως μέλος της ΦΙΦΑ και ετοιμαζόταν να διοργανώσει το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Ο Ολυμπιακός στο τέλος της δεκαετίας του 20 είχε έρθει σε προστριβή με την ΕΠΟ
Όπως διαβάζουμε στο αλμανάκ, “Γκολ 2000, ένας αιώνας ποδόσφαιρο” του Αντρέα Μπόμη, η ΕΠΟ που είχε προστριβές με τον Ολυμπιακό, όταν στις 23 Οκτωβρίου του 1927 η ΑΕΚ αρνήθηκε να αγωνιστεί με τον Απόλλωνα (σε αγώνα για την οικονομική ενίσχυση της ομοσπονδίας) εισηγήθηκε τιμωρία που έγινε πραγματικότητα από την ΕΠΣΑ.
Μάλιστα τιμωρήθηκε και ο Παναθηναϊκός. Όλα αυτά διότι οι δύο ιστορικοί σύλλογοι συμπαραστέκονταν στον Ολυμπιακό που είχε αποκλειστεί για μήνες από την ΕΠΟ για την μεταξύ τους κόντρα.
Ο Παναθηναϊκός συμπαραστάθηκε στον Ολυμπιακό που είχε τιμωρηθεί...
Όταν μάλιστα η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ανακοίνωσε στις 31 Οκτωβρίου του 1927 την διαγραφή των τριών αυτών ομάδων από τα μητρώα τους και διοργάνωσε το πρώτο πρωτάθλημα χωρίς τη συμμετοχή τους (πρωταθλητής ο Αρης, μεταξυ των αγώνων των πρωταθλητριών ομάδων των τριών βασικών ενώσεων), ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ απάντησαν με την δημιουργία του περίφημου ΠΟΚ, που έμεινε στην ιστορία ως και σήμερα.
Και η ΑΕΚ συμμετείχε στην κίνηση
Ποδοσφαιρικός Ομιλος Κέντρου, ή Ποδοσφαιρική Οργάνωση Κέντρου ήταν οι πιο πιθανές εκδοχές του ονόματος, καθώς πολλοί έκαναν λόγο για τα αρχικά των ομάδων (Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός – Κωνσταντινούπολης Ενωση).
Οι πρωτεργάτες του κινήματος
Μάλιστα οι πρωτεργάτες αυτού του…συνεταιρισμού, ήταν ο Μιχάλης Μανούσκος και ο Στέλιος Μαραγκουδάκης από πλευράς Ολυμπιακού, ο Μανώλης Παπάζογλου και ο Θόδωρος Δημητριάδης από πλευράς Παναθηναϊκού (με τον Δημητριάδη μάλιστα να εκτελεί και χρέη προέδρου του ΠΟΚ) και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας από την ΑΕΚ.
Οι ομάδες μάλιστα υπέγραψαν και πρωτόκολλο φιλίας και συνεργασίας αποφασίζοντας να δώσουν πολλά φιλικά μεταξύ τους, προκειμένου να ενισχυθεί και το κοινό ταμείο τους. Τα πρώτα ήταν στο τέλος εκείνης της χρονιάς με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί με 1-0 της μικτής ΑΕΚ/Ολυμπιακού, ενώ στο επόμενο (με τους ίδιους αντίπαλους) οι “πράσινοι ηττήθηκαν με 4-2.
Εφημερίδα του 1952 για την κατάκτηση του Κυπέλλου Πάσχα μετά τον τελικό ΠΑΟ-Ολυμπιακού 2-1
Μάλιστα από την πρώτη στιγμή αυτή η προσπάθεια αγκαλιάστηκε και μέσω των οπαδών των ομάδων.
Τα κύπελλα ΠΑΣΧΑ και Χριστουγέννων έχουν μείνει στην ιστορία για το θέαμα, τους, με πολλά γκολ και ελεύθερο ποδόσφαιρο, όχι μόνο από τις ομάδες του ΠΟΚ, αλλά και από τους υψηλούς καλεσμένους, τις ομάδες από το εξωτερικό, κυρίως τα βαλκάνια.
Η κατάσταση τότε θύμιζε λίγο…Αγγλία αφού είχαμε κανονικά παιχνίδια (έστω σε φιλικό επίπεδο) μέσα στις γιορτές. Είναι χαρακτηριστικό δε πως ενώ η ΕΠΟ έκανε πλέον το καθιερωμένο πανελλήνιο πρωτάθλημα οι τρεις του ΠΟΚ συνέχιζαν τις περιπετειούλες τους μέχρι και το 1963, όπου όλα θα τελείωναν.
Και κατεστημένο!
Το ΠΟΚ βέβαια μπορεί να ξεκίνησε με αγαθές προθέσεις, αλλά στη διαδρομή του χρόνου έγινε συνώνυμο του αθηναϊκού κατεστημένου, ειδικά απέναντι στις ομάδες της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις μικρότερες της Αθήνας. Οι παλιότεροι φίλαθλοι χρησιμοποιούν ακόμη την ...έκφραση "νίκησε το ΠΟΚ".
Η φωτογραφία που παραθέτουμε είναι από την εφημερίδα "Εμπρός" με την αναγγελία της ίδρυσης του. Μια εβδομάδα πριν (24/10/1927) ο Δ.Καραμπάτης αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το "ποδοσφαιρικό κίνημα" που αναμενόταν να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα στις 31 του μηνός.
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down "happy". They told me I didn’t understand the assignment.
I told them they didn’t understand life."
—John Lennon
Kaine (11-12-11), R3DIzWhat1am (09-12-11)
ωραιο αρθρο κρίμα να μην έχει ουτε να thanks
κοιτά εγω ρομαντζάδες όπως τα ακούμε ουτοπικά, αγγαλιες, φιλακια ολοι μαζι αναμεικτα στις εξεδρες
γυναικες γήπεδο κτλ δεν μου αρεσουν
αλλα αυτό το χάλι που ξερεις οτι οταν θα πας εκτος εδρας παιζεται η ζωη σου το ματι σου η να μην μπορεις
να πας σε αλλη πολη να δεις την ομαδα σου δεν το καταλαβαινω.
... πετρες, μαχαιριές ,μολοτωφ γιατι εισαι αλλη ομαδα?
Μην τα βάζετε με ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
ILIAS-KORLEONE <<JESUS>> (11-12-11)
Are you a kevlar retailer, or a time machine owner?
I am asking this way because I can't imagine any other possible way to attend a football match in Greece especially watching from the visitors' fans stand and feel safe, as we used to be long time ago.
"Μπάτμαν και μαλακίες..."
Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
"λάγνος, ημεδαπός λογιστής".
Ωχ επεσε ο πελεκυς της λογοκρισιας, θα παω στην αμερικη κ γω να ηχογραφω![]()
"Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα" - Γιόχαν Κρόιφ
Στην Αμερική τρως μήνυση για αυτήν την ερώτηση, ακόμα και άντρας να είναι αυτός που την απευθύνεις και φαντάσου τί έχει να γίνει αν ΗΤΑΝ άντρας...
Αρα , δεν ειναι ενα απλο botaki, αλλα Tρανσφορμερ?
"Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα" - Γιόχαν Κρόιφ
Θα περιμένουμε να κόψουμε αντίδραση.
Γαύρος και το chatgpt? Κοκκίνισε η Γη ρε νόπανα!
Όταν ο Jonk το έριξε στο τραπέζι, γελάγατε...
Nikolaos_Kokkinos (16-03-23)
Δεν γελασαμε ισα ισα ειπαμε οτι απο την παρουσα διοικηση μπορει να ηταν κ λιγοτερο χαοτικα τα πραγματα
Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Bookmarks