DaRkSaGa79 (14-11-13)
DaRkSaGa79 (14-11-13)
"Μπάτμαν και μαλακίες..."
Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
"λάγνος, ημεδαπός λογιστής".
VALVERDES_7 (14-11-13)
- Ρίτα, να σου χορέψω Harlem Shake;;;
- Άσε τα ύπουλα και πες τι θες!
- Κωλο τελω ριτα.
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down "happy". They told me I didn’t understand the assignment.
I told them they didn’t understand life."
—John Lennon
Αν είχα μια ευχή, θα ήταν να φτασω καποια στιγμη, να γινω τοσο Ολυμπιακός όσο ο Σάββας Θεοδωρίδης.
Σε κατάστημα φωτογραφικών ειδών μπαίνει λαρισαίος.
-Θέλου μια φουτουγραφική μηχανή.
-Με φλας? ρωτάει η πωλήτρια.
-Γιατί? Αμα σι φ'λήσου θα μ' τη δώσεις τζάμπα?
χαθηκε ολοκληρος μονοκερως και ο αλλος κολλαει στην ορθογραφια. ελλαδαρα αθανατη...
Αν είχα μια ευχή, θα ήταν να φτασω καποια στιγμη, να γινω τοσο Ολυμπιακός όσο ο Σάββας Θεοδωρίδης.
Eγώ πάντως δε βλέπω ορθογραφικό λάθος.
«Λέγεις πασά μου να σε προσκυνήσω. Κι εγώ ρώτησα τον πούτζον μου και μου είπε να μη σε προσκυνήσω»...
Γεώργιος Καραϊσκάκης προς τον Μαχμούτ πασά, 1823
Στους τοπ 10 stand up comedians ο φούστης![]()
Και "Άντε και γαμήσου..."
Du3lisT (20-11-13)
"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down "happy". They told me I didn’t understand the assignment.
I told them they didn’t understand life."
—John Lennon
Για να ευθυμίσουμε και να αναλογιστούμε λίγο την σοβαρότητα της γλώσσας:
Γράφω εδώ και λίγο καιρό, αρκετά τακτικά, σε ένα φόρουμ επιστημονικής, λογοτεχνικής πολύγλωσσης μετάφρασης και οχι μόνο.
ΤΛΠ... Προχθές κατεβάζω ένα σεντόνι σε κάποιο θέμα στο οποίο μάλιστα η ίδια η φιλόλογος, μεταφράστια αντμιν συνεφώνησε
καθώς και αρκετά μέλη (πράμα δύσκολο σε τέτοιο επίπεδο...) Κοιτάτε τι μου γράφει ο υπεύθυνος γλώσσας και μορφής κειμένου
του φόρουμ, για ΕΝΑ λάθος με το "ό,τι / οτιδήποτε, ότι / πως" και τη μη χρήση δυο φορές ελληνικού ερωτηματικού:
Αγαπητέ, dimace, θα σε παρακαλούσα να μην κάνεις αλλαγή στη μέση γραμμής με το Enter και να μην μπαίνει αγγλικό ερωτηματικό. Δες πώς τα έκανα εγώ. Επίσης, ίσως σε ενδιαφέρει και το
Ότι, ό,τι και οτιδήποτε
Αναμφισβήτητα, από τα πιο «δημοφιλή» λάθη.
Το ότι (that) είναι σύνδεσμος ο οποίος εισάγει ειδική πρόταση, π.χ. Πίστευα ότι θα μπορούσαμε να είχαμε φύγει πριν αρχίσει να βρέχει.
Το ό,τι (whatever, anything) είναι αντωνυμία, π.χ. Θα σου δώσω ό,τι θέλεις.
Το οτιδήποτε (anything, whatever, no matter what) είναι κι αυτό αντωνυμία, συνώνυμη του ό,τι αλλά περισσότερο εμφατική («οποιοδήποτε πράγμα», «ό,τι κι αν» Μπαμπ.). Το οτιδήποτε δεν χρειάζεται κόμμα (ο,τιδήποτε) γιατί δεν υπάρχει περίπτωση σύγχυσής του με αντίστοιχο ειδικό σύνδεσμο, όπως συμβαίνει με το ό,τι.
Πώς μπορώ εύκολα να καταλάβω αν πρέπει να χρησιμοποιήσω ό,τι ή ότι;
Ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος είναι να δοκιμάσετε να αντικαταστήσετε στην πρότασή σας το ότι με το οτιδήποτε. Αν στέκει νοηματικά, τότε πρέπει να γράψετε ό,τι. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε το αντίθετο, να το αντικαταστήσετε με το πως. Σ' αυτή την περίπτωση, αν στέκει νοηματικά, πρέπει να γράψετε ότι. Παραδείγματα:
- Θέλω να σου πω [ό,τι ότι] έχω κουραστεί σ' αυτή τη δουλειά.
- [Ό,τι Ότι] και να κάνω, ποτέ του δεν μένει ευχαριστημένος.
[Σκεφθείτε τη λύση και μετά κοιτάξτε στο τέλος του μηνύματος για να βρείτε την απάντηση.]
Φράσεις που συντάσσονται πάντοτε με ό,τι
απο ό,τι
απ' ό,τι
ό,τι έγινε έγινε
ό,τι και να γίνει
ό,τι καλύτερο
ό,τι κι αν
ό,τι κι ό,τι
ό,τι να 'ναι
ό,τι πεις
ό,τι που (ακριβώς τη στιγμή που)
ό,τι πρέπει
ό,τι χειρότερο
σε ό,τι αφορά
Φράση: Θέλω να σου πω ότι έχω κουραστεί σ' αυτή τη δουλειά.
Λύση: Αν το αντικαταστήσουμε με το οτιδήποτε δεν βγαίνει νόημα, άρα γράφουμε ότι. Παρομοίως, αν το αντικαταστήσουμε με το πως βγαίνει νόημα, άρα γράφουμε ότι.
Φράση: Ό,τι και να κάνω, ποτέ του δεν μένει ευχαριστημένος.
Λύση: Αν το αντικαταστήσουμε με το οτιδήποτε βγαίνει νόημα, άρα γράφουμε ό,τι. Παρομοίως, αν το αντικαταστήσουμε με το πως δεν βγαίνει νόημα, άρα γράφουμε ό,τι.
...δεν τολμώ να φανταστώ τι θα είχε γίνει αν υπήρχαν ΔΥΟ λάθη...
(περιττεύει να πω πως το κείμενο ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΕ από τον αντμίν και έλαβα ΚΑΙ σε μέιλ τις διορθώσεις, για την περίπτωση που είχα ενστάσεις... με την σημείωση
πως οι δικές μου διορθώσεις στην απόδοση δυο γερμανικών λέξεων στα ελληνικά, όπου τον συνέλαβα να κάνει λάθος, εξετάζεται και θα ενημερωθώ δημόσια
για το αποτέλεσμα. ΤΛΠ... Γελώ, γιατί σκέφτομαι ότι (χωρίς κόμμα...) ο εν λόγω, μάλλον θα αυτοκτονούσε, να έμπαινε στο φόρουμ μας και έβλεπε πως
(στη θέση του ότι...) πολλοί από μας δεν βάζουν ούτε έναν τόνο στα κείμενά τους!!!!)
*στην πινακίδα του Ηλία, από πάνω, μπορεί να μου πει κάποιος, πόσα λάθη υπάρχουν; (τρελό,ε;)
celticfrost (21-11-13), voskos_7 (21-11-13)
dimace (21-11-13)
Καλά είσαι... Ο Σπύρος (έτσι λέγεται ο τύπος) θα είχε σταυρώσει και τον ίδιο τον Καζαντζάκη (ο Κρητικός έκανε πολλά ορθογραφικά λάθη, διότι, εξαιτίας της μακρόχρονης παραμονής του
στην Γαλλία είχε κάπως αποξενωθεί από την Ελληνική γλώσσα, συν το ότι χρησιμοποιούσε ιδιώματα του τόπου του, πολλές φορές αδόκιμα) αν είχε το θάρρος να γράφει στο φόρουμ του.
Από τις περιπτώσεις που το περιεχόμενο (δλδ το Α και Ω όταν γράφουμε) μπάινει σε δεύτερη μοίρα και το τυπικό μέρος θριαμβεύει ένταντι οιασδήποτε λογικής. Τα άκρα των άκρων...
(το 70 % των ποστ είναι από το τιμ των φιλολόγων που διαχειρίζονται το χώρο και μόνο ένα 30%, κι αυτό όχι σε εξειδικευμένα θέματα, από τους χρήστες, που πραγματικά ΤΡΕΜΟΥΝ,
τον διασυρμό που έπεται κάθε, έστω ελαχίστου, λάθους. Παράδεισος το φόρουμ μας, Μένιο και δεν αστειεύομαι).
Άσε μας κουκλίτσα/κουκλίτσε μου..admin
ǝɯɐɟ ɐu ɐʌǝʇɐʞ ıɐʞ sǝıʞɐןɐɯ sıʇ ǝsdoʞ uɐɯɹǝpıds
Bookmarks