Πρέπει να ψηφίσει έτσι ώστε να υπάρχει η δικαιολογία ότι η εξουσία των ολίγων αρίστων πηγάζει από την λαική εντολή, και όχι ότι βούτηξαν ορισμένοι την διοίκηση με το ζόρι
Ουσιαστικά με σημερινούς όρους παρόμοια δημοκρατία είχαμε και στην αυτοκρατορία του Βυζαντίου. Εβγαινε ο υποψήφιους στον ιππόδρομο και έλεγε με θέλετε για αυτοκράτορα. Τοτε ο λαός ψήφιζε δια βοής και αν έλεγε "άξιος"΄τότε έπαιρνε την διοίκηση από τον λαό. Η ίδια παράδοση κληροδοτήθηκε στην εκκλησία και αργότερα στις προνοταινίες του 70.
Από τα 200 κράτη που υπάρχουν τα σχεδόν όλα ισχυρίζονται ότι έχουν -κατ ονομα- δημοκρατίες.
Ενα από τα ουσιαστικότερα γνώρισματα της Δημοκρατίας είναι η κλήρωση.
-η ανάδειξη των αρχόντων με κλήρο είναι γνώρισμα του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ με εκλογή, του ολιγαρχικού (Αριστοτέλης, Ρητορική)
-Νομίζω, λοιπόν, ότι ή δημοκρατία εγκαθίσταται, όταν οι φτωχοί, μετά τη νίκη τους, σκοτώσουν μερικούς από τούς εχθρούς τους και μερικούς άλλους τούς εξορίσουν και στους άλλους μοιράσουν εξίσου την κυβέρνηση και τα αξιώματα τις πιο πολλές φορές τα αξιώματα σε αυτήν αποκτώνται με κλήρο (Πλάτων, Πολιτεία)
Αυτό γινόταν για να αποφθεχθούν οι ραδιουργίες και η δημιουργίας μεγάλης δύναμης που μπορούσε να αποκτήσει κάποιος αφού οι φίλοι του, οι συγγενείς του και γενικότερα η ομάδα του ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα διοικητικά όργανα προς όφελος τους λόγο του πλήθους και του χρόνου. Επίσης, οι θεσμοί προέβαιναν σε μεγαλύτερη κατανομή της εξουσίας στον δήμο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όποιος ήθελε να καταλύσει την Δημοκρατία άρχιζε από τον θεσμό της κλήρωσης (411πΧ, 404πΧ).
ΥΓ. Σας φαίνεται κάτι από όσα αναφέρω σημεία των καιρών μας? Ο Τζωρτ Οργουελ είχε μιλήσει για την διπλή σκέψη ως όργανο επιβολής την εξουσίας (=είναι η ικανότητα να έχεις ταυτόχρονα δύο πεποιθήσεις αντιφατικές μεταξύ τους και να παραδέχεσαι και τις δύο). Εμείς είμαστε οι βορειοκορεάτες και όμως δεν μας περνάει καν από το μυαλό
Olympiacos is the most successful Greek football club.
the only club from Greece to have won a major European cup.
the first club outside the big 4 leagues to win a trophy since 2011.
dimace (03-06-17), stamatis122 (05-06-17)
Ωραία όλα αυτά και ενδιαφέροντα. Δεν ξέρω που θες να καταλήξεις ακριβώς άλλα εγώ αυτό που έχω να πω είναι πως οι άρχοντες είτε είναι εκλεγμένοι είτε κληρονομοι είτε δικτάτορες είναι άρχοντες. Άρα είναι στην διακριτική τους ευχέρεια αν θα κλέψουν ή θα βοηθήσουν τον λαό. Για κάποιο λόγο μπερδεύουμε την Δημοκρατία μέ τις εκλογές ενώ είναι δύο διαφορετικά τελείως πράγματα.
Προσωπικά με ενδιαφέρει τι κάνουν οι άρχοντες για το κράτος και τον λαό τους και ας πήραν την εξουσία και με πραξικόπημα. Έτσι και αλλιώς όλοι ξέρουμε ότι οι εκλογές δεν είναι ούτε αξιοκρατικό ούτε δίκαιο αλλά ούτε και τόσο δημοκρατικό σύστημα επιλογής κυβέρνησης. Εκτός αν πραγματικά πιστεύετε ότι από την μεταπολίτευση και μετά που ψηφίζουμε έχουμε αποφασίσει πραγματικά ο λαός τους πρωθυπουργούς. Τρανό παράδειγμα εξ άλλου που θα έπρεπε να μας κάνει όλους να αμφισβητήσουμε την σημερινή "Δημοκρατια" είναι η τωρινή κυβέρνηση που μπορεί να την εξέλεξε ο λαός (με 35% βέβαια και όχι πλειοψηφία) αλλά δεν ήταν όντως αυτοί που εκλέγχθηκαν παρά άνθρωποι με μάσκες που την επόμενη ακριβώς μέρα άρχισαν να κυβερνούν τουλαχιστον Ανθελληνικά. Όχι ότι οι προηγούμενοι ήταν καλύτεροι.
Υ.Γ Ο πιο Πατριώτης κυβερνήτης της σύγχρονης Ελλάδος και μοναδικός μέχρι τώρα που όντως βοήθησε τον λαό (Καποδιστριας) ήρθε χωρίς εκλογές αλλά επιλέχθηκε από ανθρώπους ικανούς. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ένα πολίτευμα σαν την αριστοκρατία που βοήθησε όμως την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.
Υ.Γ.2 κάποια στιγμή να σταματήσουμε την καραμέλα με τη Δημοκρατία στην αρχαία Ελλάδα. Ένα πολίτευμα όπου παίρναν αποφάσεις μόνο ΑΝΤΡΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ που είχαν ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΥΓΕΙΑ και ΜΟΡΦΩΣΗ
Με αυτήν την δικαιολογία, μας ρίχνουν το ράντισμα της αρκούδας. Υποτίθεται για την ελάττωση της θερμοκρασίας και το "καλό" μας. Παιδιά, ένα από τα αντίδοτα είναι το Magnesium Malate (Μαγνήσιο Μαλέϊτ). Αποβάλλει το αλουμίνιο από τον οργανισμό.
Ρωτήστε και τον φαρμακοποιό της Περιστέρας.![]()
Υ.Γ. Μεταξύ αστείου και σοβαρού, λέγονται αλήθειες.
Αυτήνη η πατρίδα δε λευτερώθη με παραμύθια, λευτερώθη με άρματα και θυσίες.
Ιωάννης Μακρυγιάννης
pirateeeeeee (04-06-17), toKKEgamietai (04-06-17)
Βέβαια, οι κλιματολογικές αλλαγές, δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό του 20ου και του 21ου αιώνα...
Άλλο, βέβαια αν η δράση μας τις επιταχύνει...
"Μπάτμαν και μαλακίες..."
Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
"λάγνος, ημεδαπός λογιστής".
chainsaw (03-06-17), dimace (03-06-17), pirateeeeeee (04-06-17)
dimace (03-06-17)
stamatis122 (05-06-17)
stamatis122 (05-06-17)
Μπράβο ρε φίλε.ακριβως.οταν δεν σε εκφράζει τίποτα και κανένας από τους σημερινούς πολιτικούς και κόμματα,
όταν όλους τους θεωρείς κλέφτες και ανίκανους να ασκήσουν διοίκηση, γιατί να πας να ψηφίσεις;
Να ψηφίσεις αυτούς που σε έφεραν ως εδώ;γιατί ΟΛΑ τα κόμματα ασκήσανε διοίκηση μεταπολιτευτικά.ΟΛΑ.
Να πας να πετάξεις άκυρο στην κάλπη; Τσάμπα η βενζίνη μέχρι το εκλογικό κέντρο....
ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΙΣ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΕΜΟΝΗΣ
estai (04-06-17)
*να συμπληρώσω ότι δεν γίνεται να υπάρχει μια διοίκηση αν δεν τυγχάνει της ευρείας αποδοχής των πολιτών της
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν ξέρω αν ήταν ο πιο πατριώτης αλλά σίγουρα ήταν ο πιο ικανός πολιτικός της νεότερης Ελλάδας και αυτό λάμπει από τις κινήσεις του (όχι σαν κάποιους άλλους που τα έλεγαν άλλα όταν έγιναν πρωθυπουργοί έκαναν τα αντίθετα, αύξησαν τα έξοδα του κράτους και τώρα οι νύφες τους κάνουν αγιογραφία). Επίσης, ήταν κυβερνήτης ούτε δυνάστης, ούτε σουλτάνος, ούτε τύρρανος κλπ, έχει πολύ μεγάλη σημασία...
Γιαυτό τον λόγο θα πρέπει να ανατρέχουμε στο παρελθόν για να μαθαίνουμε την ιστορία μας. Διότι η ιστορία είναι η τρύπα που μπορούμε να δούμε το μέλλον μας -και ευελπιστώ να διορθώνουμε τα λάθη-...
Και χωρίς να το ξέρεις έχεις βρεθεί στο συμπέρασμα της Πολιτείας του Πλάτωνα. Ο Πλάτωνας μιλάει για την ιδανική Πολιτεία, που είναι ιδανική επειδή κυβερνάται με το πολίτευμα της «αριστοκρατίας» (όχι της σημερινής αριστοκρατίας), δηλαδή κυβερνάται από ένα σύνολο ανθρώπων που ξεχωρίζουν για τη σοφία, τη γνώση, την αρετή, τη δικαιοσύνη και την ικανότητα διακυβέρνησης των πολιτών. Μάλιστα αναφέρει την εξουσία ως τιμωρία των δικαίων καθώς αυτοί οι άνθρωποι που είναι πολλά επίπεδα παραπάνω από τον μέσο άνθρωπο, δεν έχουν λόγο να μπλεχτούν με την βρώμα της πολιτικής. Αυτό έπαθε και ο Καποδίστριας -και ενώ ήταν ένας τρομερός πολιτικός παράγοντας ανά την Ευρώπη, αν δεν κάνω λάθος θεωρείται σημαίνον πρόσωπο σε δυο χώρες του κόσμου σήμερα- ανέλαβε για να κάνει ένα καλό στην χώρα καταγωγής του και βρήκε τον μπελά του...
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Εδώ θα διαφωνήσω. Την δεύτερη φορά που έγιναν εκλογές οι πολίτες συνειδητά αποφάσισαν μνημόνιο με ναζάκια. Δεν χρειάστηκε πχ. κάποια μυστική υπηρεσία να βάλει το χεράκι τηςΤρανό παράδειγμα εξ άλλου που θα έπρεπε να μας κάνει όλους να αμφισβητήσουμε την σημερινή "Δημοκρατια" είναι η τωρινή κυβέρνηση που μπορεί να την εξέλεξε ο λαός (με 35% βέβαια και όχι πλειοψηφία) αλλά δεν ήταν όντως αυτοί που εκλέγχθηκαν παρά άνθρωποι με μάσκες που την επόμενη ακριβώς μέρα άρχισαν να κυβερνούν τουλαχιστον Ανθελληνικά. Όχι ότι οι προηγούμενοι ήταν καλύτεροι.
Ο Ελληνας προτιμάει το προσωπικό συμφέρον από το κοινό καλό (σε συνδυασμό ότι είναι και χαμηλής αντίληψης) και αν δεν ήμασταν στην ΕΕ από το 1979 να μας κρατάει τα γκέμια, τότε θα είχαμε τουλάχιστον άλλον έναν πόλεμο και άλλη μια απολυταρχική περίοδο...
Olympiacos is the most successful Greek football club.
the only club from Greece to have won a major European cup.
the first club outside the big 4 leagues to win a trophy since 2011.
dimace (04-06-17)
pirateeeeeee (04-06-17)
Ναι πράγματι , οι τελευταίοι πραξικοπηματίες έκαναν πολλά για το λαό τους.......Εξορίες βασανηστηρια, δολοφονίες κτλ.
Οπότε πια είναι η πρότασή σου?
Ναι αυτούς που επέλεξε ο λαός ειναι οι πρωθυπουργοί. Εκτός Παπαδημου και κάποιων αλλων μεταβατικών πρωθυπουργών. Εκτος και αν πιστεύεις οτι με τα 50% που ψήφιζε ο λαός σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έβγαινε άλλος πρωθυπουργός απο αυτόν που ψήφιζε.
Την πρωθυπουργία με 35%, τους την έδωσε ο λαος που τους ψήφισε, γνωρίζοντας οτι το εκλογικό σύστημα ειναι τέτοιο που επιτρέπει τέτοιου είδους κυβερνήσεις.
Προφανώς θα πρέπει να ξαναδιαβάσεις την ιστορία της ελληνικής επανάστασης. Ετσι για να βοηθήσω λίγο, ο Καποδίστριας παρουσιάστηκε στις 7/01/1828 στο Ναυπλιο συνοδευόμενος από πολεμικά πλοία των μεγάλων δυνάμεων, περίπου ως απεσταλμένος της Ευρώπης. Στις 12 Ιανουαρίου , με τον ιδιο τρόπο έφθασε στην πρωτεύουσα, την Αίγινα, όπου και ανέλαβε το δύσκολο έργο της δημιουργίας και διαχείρισης του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Οπως βλεπεις ο Καποδιστριας δεν επιλεχθηκε ουτε απο άριστους αλλα ούτε απο ικανούς .....απλά τον έβαλαν οι μεγάλες δυναμεις. Αυτό σε καμια περίπτωση δεν αναιρεί την ικανότητά του όμως.
Κάνεις ενα θεμελιακό λάθος. Δεν μπορείς να συγκρινεις το τι συνέβαινε πριν 2500 χρονια με το τι συμβαίνει τώρα........ Αυτο είναι το μεγαλύτερο λαθος που μπορεί να υποπέσει κάποιος. Άλλες οι συνθήκες τότε και άλλες οι συνθήκες τώρα. Σαφέστατα και ήταν Δημοπκρατια τότε, και σαφέστατα ήταν ενα τεράστιο βήμα και ενα μεγάλο επίτευγμα. Απο τις μοναρχίες , τις τυραννίδες, τους αριστοκράτες (που κυβερνούσαν επειδή κράταγαν απο τζακι) πέρασαν σε ενα άλλου είδους διακυβέρνησης.
stamatis122 (05-06-17)
Προφανώς και δεν έχεις καταλάβει καθόλου το πνεύμα του ποστ μου. Μιλάμε τελείως σε άλλη διάσταση οπότε δεν έχει νόημα να απαντήσω σε όλα αυτά.
Ακόμη και η ερώτηση σου για το τι προτείνω αντί εκλογων αυτό επιβεβαιώνει ενώ σε αυτό ακριβώς διαφωνώ. Ότι δεν έχει καμία σημασία τι και πως θα βγει η κυβέρνηση. Σημασία έχει μόνο τι θέλουν πραγματικά να κάνουν όσοι βγουν. Και φυσικά τι τους αφήνουν οι ξένοι να κάνουν. Προσωπικά με εκφράζει μάλλον η αριστοκρατία αν και δεν ειμαι πολύ διαβασμένος περί τούτου.
Θα σου κάνω όμως μια ερώτηση. Πιστεύεις στον κομμουνισμό σωστά; θεωρείς ότι ο κομμουνισμός είναι Δημοκρατίκο πολίτευμα;
Bookmarks