Σελίδα 933 από 1962 ΠρώτηΠρώτη ... 433533633733833883893903913923929930931932933934935936937943953963973983103311331233133314331933 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων σε εξέλιξη 18.641 έως 18.660 από 39239

Θέμα: Off Topic

Θα πέσουν τα τσιμέντα... Το avatar του χρήστη voskos_7

Περιοχή
    Γρεβενά
    Thanks
    24.934
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 29.311 φορές σε 18.956 μηνύματα
    Ignore User

Προεπιλογή Απάντηση: Off Topic

Ως μνημονιακός προπαγανδιστής, σιγά - σιγά, την κάνει με τρόπο, από το συγκροτημά, αλλά αυτό προφανώς δεν αρκεί σε αυτούς που έρχονται και πρέπει να τον κάνουν βουρδούγιο.

Με την ευχή μου, πάντως, όταν βγουν, να επανεξετάσουν τις άδειες των καναλιών: Εγώ, μαζί τους.
    "Μπάτμαν και μαλακίες..."
    Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
    "λάγνος, ημεδαπός λογιστής".

Το avatar του χρήστη estai

Περιοχή
    Θεσσαλονίκη
    Thanks
    6.032
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 13.047 φορές σε 7.602 μηνύματα
    Ignore User

Φευγει ο Πρετεντερης;!!!!Kριμα......Τρομερες οι εκπομπες του.Θα μεινουν στη ιστορια ως το απολυτο σκουπιδαριο αποχαυνωσης και ατσαλης προπαγανδας. Να ζησουμε να τον θυμομαστε. Ας ελπισουμε σιγα σιγα να ακολουθησουν και τα υπολοιπα αποβλητα. Βεβαια, οι ιδιοκτητες μενουν....
    [Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ]

3. Ο ακόλουθος χρήστης λέει 'Ευχαριστώ' για αυτό το μήνυμα:

VALVERDES_7 (11-01-15)

Περιοχή
    Γρεβενά
    Thanks
    24.934
    Ignore User

Από την άλλη, μπορεί να μην φύγει και τελείως...
    Μπορεί να πάρει ένα kit-kat και αν είναι καλό παιδάκι και όχι απλά πιαστράκι, με το επόμενο καθεστώς, μπορεί και να επανέλθει. Ή να πάει στο star, λέω εγώ και να έρθει από εκεί, άλλος...

5. Ο ακόλουθος χρήστης λέει 'Ευχαριστώ' για αυτό το μήνυμα:

estai (11-01-15)

Περιοχή
    Θεσσαλονίκη
    Thanks
    6.032
    Ignore User

Παράθεση Αρχική Δημοσίευση από voskos_7 Εμφάνιση μηνυμάτων
    Από την άλλη, μπορεί να μην φύγει και τελείως...
    Μπορεί να πάρει ένα kit-kat και αν είναι καλό παιδάκι και όχι απλά πιαστράκι, με το επόμενο καθεστώς, μπορεί και να επανέλθει. Ή να πάει στο star, λέω εγώ και να έρθει από εκεί, άλλος...
    Εγω δε καιγομαι κιολας, αφου εχω κοψει τα junk εδω και καιρο.

7. Ο ακόλουθος χρήστης λέει 'Ευχαριστώ' για αυτό το μήνυμα:

voskos_7 (11-01-15)

Περιοχή
    Γρεβενά
    Thanks
    24.934
    Ignore User

Εσύ πολύ αντιδραστικό μου βγήκες και σε καλό δεν θα σου βγει - να βλέπεις - χρήσιμη είναι: Εν τω μεταξύ, έχω χάσει όλα τα κανάλια, εδώ και μέρες... Απέ πού στο μπεο θα τα πιάσω τώρα...

Thanks
    8.634
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 5.322 φορές σε 3.694 μηνύματα
    Ignore User

Παράθεση Αρχική Δημοσίευση από celticfrost Εμφάνιση μηνυμάτων
    Επειδη διαβαζω διαφορα και ακρη δεν μπορω να βγαλω ......ξερεις κανεις να μου εξηγησει τι εχει παιχτει με μεγκα,Πρετεμτιρλα και συριζα?
    O ΔΟΛ πήγε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και το Βήμα είχε σήμερα πρωτοφανές Κυριακάτικο Πρωτοσέλιδο.
    Τελικά το Mega έχει καταντήσει περισσότερο κυβερνητικό όργανο και από την ΝΕΡΙΤ.

* Πολύ χαίρομαι για τις προσθήκες των Λαπαβίτσα-Βαρουφάκη στα ψηφοδέλτια. Ειδικά για τον πρώτο έχω διαβάσει βιβλία του, άνθρωπος καταρτισμένος και επιστήμονας.
    Του Βαρουφάκη τις ξέρουμε τις θέσεις, είναι κοντά στου Λαπαβίτσα και προτείνει χρεοκωπία εντός ευρώ. Κάτι το οποίο αποκλειόταν μέχρι πριν κάποια χρόνια, τώρα είναι πιθανό. Διότι η Ελλάδα είναι ο απόλυτος ρυθμιστής για την επιβίωση του κοινού νομίσματος και κρατάει 2 Ασσους στα χέρια της για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.
    ΜenoumeEuropi τραλαλι λιλαλαλο

.

Περιοχή
    Berlin
    Thanks
    9.342
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 19.013 φορές σε 10.936 μηνύματα
    Ignore User

Παράθεση Αρχική Δημοσίευση από VALVERDES_7 Εμφάνιση μηνυμάτων
    O ΔΟΛ πήγε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και το Βήμα είχε σήμερα πρωτοφανές Κυριακάτικο Πρωτοσέλιδο.
    Τελικά το Mega έχει καταντήσει περισσότερο κυβερνητικό όργανο και από την ΝΕΡΙΤ.

* Πολύ χαίρομαι για τις προσθήκες των Λαπαβίτσα-Βαρουφάκη στα ψηφοδέλτια. Ειδικά για τον πρώτο έχω διαβάσει βιβλία του, άνθρωπος καταρτισμένος και επιστήμονας.
    Του Βαρουφάκη τις ξέρουμε τις θέσεις, είναι κοντά στου Λαπαβίτσα και προτείνει χρεοκωπία εντός ευρώ. Κάτι το οποίο αποκλειόταν μέχρι πριν κάποια χρόνια, τώρα είναι πιθανό. Διότι η Ελλάδα είναι ο απόλυτος ρυθμιστής για την επιβίωση του κοινού νομίσματος και κρατάει 2 Ασσους στα χέρια της για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.
    Πού το πήγες, που το έφερες στο πόκερ κατέληξες... (έχω δει να παίρνουν πούλο και με δυο άσσους, (ξέρεις καλύτερα) οπότε να είμαστε προσεκτικοί...)

11. Ο ακόλουθος χρήστης λέει 'Ευχαριστώ' για αυτό το μήνυμα:

VALVERDES_7 (11-01-15)

.

Περιοχή
    Berlin
    Thanks
    9.342
    Ignore User

Παράθεση Αρχική Δημοσίευση από voskos_7 Εμφάνιση μηνυμάτων
    Εσύ πολύ αντιδραστικό μου βγήκες και σε καλό δεν θα σου βγει - να βλέπεις - χρήσιμη είναι: Εν τω μεταξύ, έχω χάσει όλα τα κανάλια, ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΙΚΩΝ εδώ και μέρες... Απέ πού στο μπεο θα τα πιάσω τώρα...
    Μην κοροιδεύεις τα παιδιά! Να τα λες όλα, αλήτη! Εσύ δεν μου είπες πως από χθες βλέπεις μόνο Τώνη Γαμήση και τα αγοράκια του; Φτού σου!

Thanks
    8.634
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 5.322 φορές σε 3.694 μηνύματα
    Ignore User

Παράθεση Αρχική Δημοσίευση από dimace Εμφάνιση μηνυμάτων
    Πού το πήγες, που το έφερες στο πόκερ κατέληξες... (έχω δει να παίρνουν πούλο και με δυο άσσους, (ξέρεις καλύτερα) οπότε να είμαστε προσεκτικοί...)
    Πούλο έχουμε πάρει ετσι και αλλιώς εδώ και 5 χρόνια.
    ΜenoumeEuropi τραλαλι λιλαλαλο

Περιοχή
    Θεσσαλονίκη
    Thanks
    6.032
    Ignore User

15. Ο ακόλουθος χρήστης λέει 'Ευχαριστώ' για αυτό το μήνυμα:

voskos_7 (11-01-15)

Περιοχή
    Γρεβενά
    Thanks
    24.934
    Ignore User

Ο κομήτης, ο πράσινος, ο κομήτης που ανατέλλει;

Love Hurts..... Το avatar του χρήστη ILIAS-KORLEONE <<JESUS>>

Περιοχή
    ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!!!
    Thanks
    13.641
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 13.589 φορές σε 8.156 μηνύματα
    Ignore User

Άνθρωποι χαμένοι μέσα στην φύση
      Long Text Frame - Διαβάστε αν θέλετε με το κουμπάκι 'Εμφάνιση' το κείμενο:  

"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down "happy". They told me I didn’t understand the assignment.
    I told them they didn’t understand life."
    —John Lennon

18. Οι ακόλουθοι 2 χρήστες λένε 'Ευχαριστώ' στον ILIAS-KORLEONE <<JESUS>> για αυτό το μήνυμα:

celticfrost (12-01-15), Red&White-Nick-7 (12-01-15)

.

Περιοχή
    Berlin
    Thanks
    9.342
    Ignore User

Δυνατό!!!

20. Ο ακόλουθος χρήστης λέει 'Ευχαριστώ' για αυτό το μήνυμα:

pirateeeeeee (12-01-15)

Love Hurts..... Το avatar του χρήστη ILIAS-KORLEONE <<JESUS>>

Περιοχή
    ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!!!
    Thanks
    13.641
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 13.589 φορές σε 8.156 μηνύματα
    Ignore User

"When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down "happy". They told me I didn’t understand the assignment.
    I told them they didn’t understand life."
    —John Lennon

22. Οι ακόλουθοι 2 χρήστες λένε 'Ευχαριστώ' στον ILIAS-KORLEONE <<JESUS>> για αυτό το μήνυμα:

BrazHlias (12-01-15), pf7 (12-01-15)

Το avatar του χρήστη sk12072

Thanks
    4.414
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 15.128 φορές σε 9.447 μηνύματα
    Ignore User

η τρεμη λεει επιστρεφει στο mega.καλα αυτη η καριολα δεν εφυγε πριν 3 μηνες;
    σφιξανε φαινεται τα γαλατα στην κυβερνηση και παιζουν ολα τα χαρτια
    ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΙΣ
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΕΜΟΝΗΣ

Το avatar του χρήστη polixenios

Thanks
    182
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 247 φορές σε 113 μηνύματα
    Ignore User

ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΜΑΖΟΧΕΣ ...

είναι πολύ λίγο να ελπίζεις και είναι τίποτα να ζείς χωρίς το Θρύλο

Κάπτεν Πιτόγυρος Το avatar του χρήστη The Dude

Περιοχή
    Liquor Town
    Thanks
    9.344
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 18.275 φορές σε 9.607 μηνύματα
    Ignore User

Τύπε, ναι εσύ που με διαβάζεις...
    είμαι χάλια...

βλέπω βαθμολογία μπαλίτσα... πρώτος Ολυμπιακός,
    βλέπω βαθμολογία μπάσκετο... πάλι Ολυμπιακός...
    πόλο, βόλεϊ... Ολυμπιακός παντού...
    Τί έχω τύπε;
    There is a Dude in town

26. Οι ακόλουθοι 2 χρήστες λένε 'Ευχαριστώ' στον The Dude για αυτό το μήνυμα:

BrazHlias (12-01-15), pirateeeeeee (12-01-15)

Το avatar του χρήστη celticfrost

Περιοχή
    Into the crypts of Ray
    Thanks
    6.157
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 7.984 φορές σε 4.178 μηνύματα
    Ignore User

Ο πατέρας του Βέγγου απέτρεψε την ανατίναξη του ηλεκτρικού εργοστασίου από τους Γερμανούς και απολύθηκε επειδή ήταν αριστερός! Η θητεία του Βέγγου στη Μακρόνησο και το χαστούκι από τον Χατζηχρήστο που δεν του το συγχώρεσε ποτέ

Στις 29 Μαΐου του 1927 σε ένα φτωχικό σπίτι στο Παλαιό Φάληρο, ένα νεαρό ζευγάρι καλωσόρισε το πρώτο του παιδί.
    Ήταν αγόρι και του έδωσαν το όνομα «Θανάσης».
    Ο πατέρας του, Βασίλης Βέγγος, δούλευε ως τεχνίτης σε μια επιχείρηση ηλεκτρισμού, αλλά ήταν τόσο φτωχός που δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα στο δικό του σπίτι.
    Παρά τις κακουχίες όμως, η οικογένεια ήταν δεμένη.
    Ο Βασίλης ήταν ένας ευγενικός και εργατικός άνθρωπος που έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.
    Κι όταν ήρθε η ώρα απέδειξε και τον ηρωισμό του.
    [Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ]Στην κατοχή, ο Βασίλης Βέγγος έμαθε ότι οι Γερμανοί σκόπευαν να ανατινάξουν το εργοστάσιο που δούλευε για σαμποτάζ.
    Χωρίς φόβο και δισταγμό, συνεργάστηκε με ομάδα του ΕΛΑΣ και απέτρεψε την ανατίναξη.
    Με την κίνησή του όμως, αποκάλυψε την αριστερή του ιδεολογική τοποθέτηση και ως αντάλλαγμα για τον ηρωισμό του, απολύθηκε από το εργοστάσιο.
    Όταν ήρθε η ώρα ο Θανάσης να υπηρετήσει στον στρατό, τον μετέθεσαν στη Μακρόνησο για να τον τιμωρήσουν για τον αριστερό πατέρα του.
    Ο Θανάσης Βέγγος στη Μακρόνησο
    Ο Βέγγος υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο νησί για δύο χρόνια.
    Αρχικά τον έστειλαν να δουλεύει στα νταμάρια, όπου ο ηθοποιός κόντεψε να αρρωστήσει από τη σκόνη που κατάπινε.
    Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Βέγγος απεχθανόταν τη σκόνη και τη βρωμιά, γιατί του θύμιζε τα χρόνια στη Μακρόνησο.
    Αρχικά η διαμονή του στο νησί φάνταζε κόλαση, αλλά στο τέλος αποδείχτηκε σημαντικός σταθμός για τη ζωή του.
    Εκεί ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με το θέατρο και σημαντικούς εξόριστους καλλιτέχνες, όπως τον Μάνο Κατράκη.
    Όμως, ήταν η γνωριμία του με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο που έμελλε να αλλάξει για πάντα τη ζωή του.
    Ο Βέγγος συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Κούνδουρο στη Μακρόνησο, όταν κατασκεύαζαν το θέατρο του νησιού και αργότερα, όταν ανέβασαν τις ιστορικές παραστάσεις των εξόριστων καλλιτεχνών.
    Ο σκηνοθέτης δεν ξέχασε τον φιλότιμο νεαρό που προκαλούσε το γέλιο των θεατών με κάθε του κίνηση.
    Θανάσης Βέγγος: Το παιδί για όλες τις δουλειές
    Όταν ο Βέγγος επέστρεψε στην Αθήνα δούλευε ως επεξεργαστής δερμάτων και διανομέας πάγου.[Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ]
    Με το ζόρι έβγαζε χρήματα για να φάει.
    Τότε τον βρήκε ο Κούνδουρος, που είχε γυρίσει κι αυτός από τη Μακρόνησο και του πρότεινε να δουλέψει στην ταινία του, ως βοηθός γενικών καθηκόντων. ΟΙ Κούνδουρος ήθελε να συνεργαστούν μαζί του όλοι οι εξόριστοι της Μακρονήσου, αν και ο Βέγγος δεν ήταν εξόριστος, αλλά τυπικά πάντα, ήταν στρατιώτης. Εξόριστος δηλαδή, αλλά με διαφορετική στολή.
    Ο Βέγγος αρχικά αρνήθηκε, αλλά τον μετέπεισε η επιμονή του σκηνοθέτη και τελικά συμμετείχε και σε ένα μικρό ρόλο.
    Το 1954 προβλήθηκε στους κινηματογράφους η ταινία «Μαγική Πόλις» του Κούνδουρου.
    Δίπλα στον πρωταγωνιστή Γιώργο Φούντα ήταν και ο νεαρός Θανάσης Βέγγος, στην παρθενική του εμφάνιση στον κινηματογράφο.
    Ο Βέγγος ανακοίνωσε στους γονείς του ότι θα γινόταν «καλλιτέχνης», είδηση που τους στενοχώρησε, γιατί φοβήθηκαν ότι δεν θα κέρδιζε ποτέ χρήματα.
    Πράγματι, δεν υπήρχαν κέρδη, αλλά χάρη στην εργατικότητα του, ο Βέγγος κατάφερε να βγάζει έναν αξιοπρεπές μεροκάματο.
    Έγινε το παιδί για όλες τις δουλειές.
    Σκούπιζε, σφουγγάριζε, έφτιαχνε τα καλώδια, κρατούσε τα εργαλεία των τεχνικών, έντυνε τους ηθοποιούς, κουβαλούσε κιβώτια, ζωγράφιζε σκηνικά.
    Ακόμα και με το μοντάζ ασχολήθηκε, χωρίς να έχει καμία γνώση πάνω στο αντικείμενο.
    Δούλεψε για 100 ώρες, ολοκλήρωσε τη δουλειά που του είχαν αναθέσει και όταν του είπαν ότι είχε κάνει λάθος, εργάστηκε άλλες τόσες ώρες για να το διορθώσει.
    Ακούραστος και αεικίνητος, ο Βέγγος τα έκανε όλα.
    Η σφαλιάρα του Χατζηχρήστου
    Παράλληλα έπαιζε και στις ταινίες που εργαζόταν ως βοηθός.
    Ο Κούνδουρος τον έβαλε και στην επόμενη ταινία του, τον «Δράκο», με τον Ντίνο Ηλιόπουλο.
    Ο Βέγγος από τότε εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες, αλλά ποτέ ως πρωταγωνιστής.
    Συνήθως τον επέλεγαν την τελευταία στιγμή για κάποιον τυχαίο ρόλο, απλώς επειδή τύχαινε να βρίσκεται στον χώρο.
    Υποδύθηκε τον τσέλιγκα, τον παπά, τον τυχαίο περαστικό.
    Συμμετείχε και στην ταινία «Ο Ηλίας του 16ου», όπου ο Βέγγος έπρεπε να δεχτεί ένα χαστούκι απ’ τον πρωταγωνιστή Κώστα Χατζηχρήστο.
    Το χαστούκι του ήδη καταξιωμένου Χατζηχρήστου ήταν τόσο δυνατό, που ο Βέγγος το θυμόταν για χρόνια και μάλλον δεν τον συγχώρεσε ποτέ.
    Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιάννης Σολδάτος διηγήθηκε σε συνέντευξή του στη «Μηχανή του Χρόνου», ότι ο Βέγγος αρνήθηκε να πάει στην κηδεία του Χατζηχρήστου γιατί «εκείνη η σφαλιάρα τον πονούσε ακόμη».
    Η μεγάλη ευκαιρία του Θανάση Βέγγου
    Η αξία του Θανάση Βέγγου ως ηθοποιού άργησε να αναγνωριστεί.
    Ξεχώριζε απ’ τους κλασικούς ηθοποιούς, εξαιτίας της ερασιτεχνικής ομιλίας του, της αυθόρμητης ερμηνείας και της έντασης που έβγαζε στους ρόλους του.
    Οι ηθοποιοί τότε έκαναν ορθοφωνία και κινούνταν με συγκεκριμένο τρόπο που διέφερε από τα δικά του καμώματα και το βηματισμό του που θύμισε τον Τσάπλιν του βωβού κινηματογράφου.
    Ο Βέγγος δεν είχε σπουδάσει υποκριτική και το Εθνικό Θέατρο τον απέρριψε όταν έδωσε εξετάσεις.
    Τελικά όμως, το 1959, κατάφερε να πάρει την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ηθοποιού από ειδική επιτροπή και η καριέρα του απογειώθηκε.
    Χωρίς αυτή, ένα εξαιρετικό ταλέντο και ένας χαρισματικός άνθρωπος μπορεί να είχε χαθεί για πάντα από τη τέχνη.

Πηγη:[Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ]

28. Οι ακόλουθοι 2 χρήστες λένε 'Ευχαριστώ' στον celticfrost για αυτό το μήνυμα:

dimace (12-01-15), voskos_7 (12-01-15)

Το avatar του χρήστη celticfrost

Περιοχή
    Into the crypts of Ray
    Thanks
    6.157
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 7.984 φορές σε 4.178 μηνύματα
    Ignore User

«Κείνο το βράδυ σώπαιναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι». Το συγκλονιστικό έργο του Μ. Λουντέμη για τα βασανιστήρια στην εξορία της Μακρονήσου

Η ανατριχιαστική φράση προέρχεται από το έργο του Μενέλαου Λουντέμη, «Οδός Αβύσσου αριθμός Ο» (1962). Τη χρονιά που κυκλοφόρησε το βιβλίο του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια. Ο Λουντέμης δεν το έζησε στην πατρίδα γιατί είχε καταφύγει στη Ρουμανία από το 1958 για να αποφύγει τα χειρότερα, καθώς είχε παραπεμφθεί σε δίκη με βαριές κατηγορίες ότι δήθεν θίγει την έννοια του κράτους και κλονίζει την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στη δικαιοσύνη. Τα γραφόμενά του σύμφωνα με τους κατηγόρους στοιχειοθετούσαν «προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας»…
    [Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ]Ο Μενέλαος Λουντέμης σε μεγάλη ηλικία

Στην αίθουσα του Στρατοδικείου, ο Γιώργης, κεντρικό πρόσωπο στο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Οδός Αβύσσου, Αριθμός 0», βασανισμένος τόσο άγρια στο Μακρονήσι που για να ξαναδεθούν οι σκόρπιες ίνες του μυαλού του έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε νευρολογική κλινική, σηκώνεται όρθιος και με σταθερή φωνή «απολογείται» καταγγέλλοντας μπροστά στους δικαστές του τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις κι αυτήν ακόμα την παρωδία δίκης με το προαποφασισμένο αποτέλεσμα της θανατικής του καταδίκης.
    Όσα καταγγέλλει προκαλούν –όπως είναι φυσικό- εκνευρισμό στην έδρα.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σιωπή! Χρησιμοποιείς την ιεράν ταύτην αίθουσαν δια την βρομεράν σου προπαγάνδα; Αρκεί!
    ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΗΣ: Αφήστε τον, κ. Πρόεδρε… πολύ γρήγορα –μόλις ο θάνατός του γίνει βεβαιότης-, θα σκύψει τον αυχένα.
    ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Κάνετε λάθος. Θα πάω όρθιος παντού. Όρθιος όπως περπάτησα ως τώρα, ακόμα κι όταν τα πόδια μου έσταζαν αίματα. Πρέπει, για την Ιστορία, να σας πω ότι χτες βράδυ, μετά το τέλος της δίκης, τρεις άνθρωποι μπήκαν στο κελί μου κι όλη τη νύχτα πάλεψαν να σπιλώσουν την τελευταία μέρα της ζωής μου, αποσπώντας μου την ταπεινωτική «μετάνοια». Θα μπορούσα να σας δείξω τις πληγές και τα εγκαύματα που έκαναν σ’ ολόκληρο το κορμί μου. Δεν το κάνω όμως για να μη νομισθεί ότι εκλιπαρώ την επιείκεια ή τον οίκτο σας. Δεν με πιστεύετε;
    ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΗΣ: Εγώ το πιστεύω. Όχι, κ. Πρόεδρε. Εγώ το πιστεύω. Γι’ αυτό, κατηγορούμενε, σε συμβουλεύω εγώ, πατρικώς –όχι με βασανισμούς και απειλάς- σε προτρέπω πατρικώς να εγκαταλείψεις, επιτέλους, αυτό το στείρον ανώφελον πείσμα –χάριν μιας αβεβαίας υστεροφημίας- και να επανέλθεις εις τους κόλπους της Πατρίδος, ήτις θα σε δεχθεί και θα περιθάλψει τας πληγάς σου.
    ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Παιδιά που τα δέρνουν στο σπίτι με το ξύλο φεύγουν μακρύτερα. Όχι, κ. Στρατοδίκα, δεν θα επιστρέψω στο ετοιμόρροπο σπίτι σας που τόσο άσκημα κάνετε αν το λέτε ‘Πατρίδα’. Δεν θα επιστρέψω ούτε με το γλυκό σας ύφος, που τόσο αδέξια ηχεί στα χείλη σας. Δεν θα επιστρέψω σ’ ένα σπίτι που τας θεμέλια και το κατώι του πλημμύρισαν από αίματα. Πατρίδα είναι εκείνο που για χάρη του θυσιάζονται οι άνθρωποι και όχι εκείνο που για χάρη του σκοτώνουν.
    Ο ΙΔΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΗΣ: Ε, τότε πήγαινε στο διάολο! Πήγαινε στον θάνατο που σου αξίζει!»
    Πηγή : Μενέλαος Λουντέμης, «Οδός Αβύσσου αριθμός Ο», μυθιστόρημα, Το Βήμα βιβλιοθήκη, πιστή αναπαραγωγή της έκδοσης Ελλ. Γράμματα (5η έκδοση), Αθήνα 2000, σελ. 341-343
    [Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ]Το κολαστήριο της Μακρονήσου. Φωτογραφία του 2006

Για το έργο αυτό ο [Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ] δημοσίευσε στο ιστολόγιο του, το αφιέρωμα του Δημήτρη Δαμασκηνού απο τα [Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ]για τον Μενέλαο Λουντέμη :
    Οι βασανιζόμενοι είχαν ως άμυνα τις ιδέες τους, τη συνείδηση τους, την αυτοεκτίμηση, τον αυτοσεβασμό και τις αναμνήσεις τους σε καταστάσεις και πρόσωπα που θα μπορούσαν να στηριχτούν, αλλά και τη συλλογικότητα.
    Οι βασανιστές, προσωπικότητες που δεν εξελίχθηκαν, με ένστικτα που βγήκαν στην επιφάνεια μέσα στην πραγματικότητα της Μακρονήσου.
    Τα βασανιστήρια, τα οποία από την άνοιξη του 1948 γενικεύτηκαν, περιλάμβαναν πολύωρο κουβάλημα πέτρας στον ήλιο, ατομικούς ή ομαδικούς ξυλοδαρμούς, ομαδικό και μέχρι λιποθυμίας λιντσάρισμα στις διαβόητες χαράδρες του νησιού, το μαρτύριο της δίψας (ενίοτε με παστό μπακαλιάρο ή ρέγκα για συσσίτιο), κατάβρεγμα με παγωμένο νερό, «καταδύσεις» στη θάλασσα (ενίοτε μέσα σε τσουβάλι), φάλαγγα, «αεροπλανάκι» (ορθοστασία με τα χέρια στην έκταση, κρατώντας ενδεχομένως και πέτρες), απομόνωση στα «σύρματα» (περιορισμένους χώρους περίκλειστους από αγκαθωτό συρματόπλεγμα), πρόσδεση στα «σύρματα» ή στο «σιδηρωτήριον» (μια μεγάλη λεία πέτρα που πύρωνε από τον ήλιο), στραμπούληγμα χεριών, ποδιών ή γεννητικών οργάνων, εικονικές εκτελέσεις –και οτιδήποτε άλλο δίδασκε η προϋπηρεσία των βασανιστών ή γεννούσε η έμπνευση της στιγμής. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα βασανιστήρια και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μακρόνησο, απέκτησαν μόνιμη αναπηρία ή έχασαν τα λογικά τους.

Πηγή:[Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν τα links. ]

.

Περιοχή
    Berlin
    Thanks
    9.342
    Ignore User

Ο Βέγγος ήταν γενικά σπουδαίος ηθοποιός. Στο Βλέμμα του Οδυσσέα (1995), σε σκηνοθεσία του επίσης αείμνηστου Αγγελόπουλου, είναι συγκλονιστικός δίπλα στον H. Keitel. Ταινία που αξίζει να δείτε, καθώς προβλέπει πολλά δεινά από αυτά που ζούμε...

31. Ο ακόλουθος χρήστης λέει 'Ευχαριστώ' για αυτό το μήνυμα:

voskos_7 (12-01-15)

Σελίδα 933 από 1962 ΠρώτηΠρώτη ... 433533633733833883893903913923929930931932933934935936937943953963973983103311331233133314331933 ... ΤελευταίαΤελευταία

Bookmarks

Δικαιώματα - Επιλογές