Το ΄91 όταν πήγε να παίξει στη Φιλαδέλφεια ο Ολυμπιακός τη συγκεκριμένη στιγμή η άεκ ήταν πρώτη και ο Ολυμπιακός είχε τις προυποθέσεις να κτυπήσει το πρωτάθλημα. Ένα καπνογόνο έφυγε από τη σκεπαστή και μόνο, ο διαιτητής, νομίζω ο Ζακεστίδης, διέκοψε το μάτς για λίγο, ενώ ο Ολυμπιακός κέρδιζε. Οι παίχτες προσπαθούσαν να τον πείσουν να συνεχίσει, ενώ εν τω μεταξύ οι αεκτζήδες μπήκαν μέσα στο γήπεδο και έκαναν απίστευτα πράγματα, μέχρι που έσκισαν τα δίχτυα. Έτσι διακόπηκε το μάτς οριστικά και η ΕΠΟ πήρε τη γνωστή απίστευτη απόφαση απόφαση. Το κυνηγητό του Ολυμπιακού εκμεταλεύτηκε ο παο και τερμάτισε με 8 πλασματικούς βαθμούς διαφορά από εμάς και 12 από την άεκ....
Όσο για το σβήσιμο των φώτων το '93 ο ίδιος ο Μανωλάς αποκάλυψε αργότερα ότι τα φώτα έσβησαν με πρωτοβουλία Μελισσανίδη . Πάντως ο κερδισμένος εκείνης της διακοπής ήταν τελικά ο Ολυμπιακός αφού όταν ο αγώνας επαναλήφθηκε νίκησε με 2-1 και γκολ του Ολεγκ Προτάσοφ (στο τελευταίο ματς του Ουκρανού με τη φανέλα του Θρύλου).
---------------------
![]()
Με λίγα λόγια οι τραγικές στιγμές που πέρασε ο Ολυμπιακός.
Τον Νοέμβριο του 1987 ο Γιώργος Κοσκωτάς αγόρασε τον Ολυμπιακό από τον Σταύρο Νταϊφά. Τότε η αγορά της ομάδας του Πειραιά είχε χαρακτηρισθεί από αθλητικές εφημερίδες της εποχής ως ο «γάμος του αιώνα». Ο γάμος τελικά κράτησε λίγο και ο χωρισμός του Ολυμπιακού με τον μεγαλοαπατεώνα τραπεζίτη έμελλε να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα σίριαλ.
Τον Νοέμβριοτου 1988, ο άνθρωπος ο οποίος τον φυγάδεψε, δηλαδή ο Αργύρης Σαλιαρέλης, παρουσίασε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο φαινόταν ότι ο Κοσκωτάς του μεταβίβαζε το 68% των μετοχών του Ολυμπιακού και του δώριζε ουσιαστικά την Ερυθρόλευκη ΠΑΕ. Το συμφωνητικό αυτό δεν το αναγνώρισε ούτε ο ίδιος ο Κοσκωτάς ο οποίος αρνήθηκε με δηλώσεις του από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 1988 ότι είχε κάνει κάτι τέτοιο διότι, όπως έλεγε, τον Ολυμπιακό δεν θα τον αφήσει ποτέ. Μάλιστα για να αποδείξει ότι ακόμη η ομάδα είναι δική του κατέβαλε τότε στη γερμανική ομάδα Αϊντραχτ Φραγκφούρτης την τελευταία προσυμφωνημένη δόση της μεταγραφής του Ούγγρου Λάγιος Ντέταρι, δηλαδή ένα ποσό περίπου 300 εκατ. δρχ.
Την υποτιθέμενη πώληση του Ολυμπιακού από τον Κοσκωτά στον Σαλιαρέλη προσέβαλε δικαστικά η διοίκηση της Τράπεζας Κρήτης, η οποία φυσικά και δικαιώθηκε, καθώς από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών στην τράπεζα διαπιστώθηκε ότι ο Κοσκωτάς υπεξαίρεσε από τα ταμεία της ένα ποσό που ξεπερνάει τα 540 εκατ. δρχ. Με απόφαση του δικαστηρίου η τράπεζα κατέσχεσε τις ονομαστικές μετοχές της οικογενείας Κοσκωτά και των ημετέρων φίλων της και τις αδρανοποίησε, δεν έγινε δηλαδή η ίδια μέτοχος του Ολυμπιακού, αλλά φρόντισε οι μετοχές αυτές να μην μπορούν να «ψηφίσουν» στις γενικές συνελεύσεις.
Ο Σαλιαρέλης για να διοικήσει τον Ολυμπιακό προσέφυγε στο Πρωτοδικείο και με απόφασή του διορίστηκε πρόεδρος το 1989. Στην πρώτη γενική συνέλευση μετά τον διορισμό του, ο Σαλιαρέλης με την υποστήριξη του κ. Λάκη Μιχαλά που είχε στα χέρια του ένα 10% και τις μετοχές του ερασιτέχνη αποφάσισε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ από τα 210 εκατ. δρχ. στα 420. Αυτή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έκανε τον Σαλιαρέλη κάτοχο του 70% του Ολυμπιακού την προσέβαλε με αγωγή ο εφοπλιστής Νίκος Ευθυμίου, αντιπρόεδρος παλαιότερων διοικήσεων Νταϊφά και πρόεδρος του Ολυμπιακού για λίγους μήνες.
Ο λόγος που ο Ευθυμίου προέβη σε μια τέτοια πράξη ήταν απλούστατος: ο Σαλιαρέλης υποστήριζε ότι έβαζε χρήματα, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να τοποθετεί σε έναν λογαριασμό τις εισπράξεις των αγώνων και να τις εμφανίζει ως ποσά που τάχα έρχονται από το εξωτερικό. Ο Ευθυμίου κέρδισε την αγωγή κατά της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του Ολυμπιακού και ο Γιώργος Μπανασάκης, μέλος των διοικήσεων Σαλιαρέλη το συγκεκριμένο περιπετειώδες χρονικό διάστημα έγινε πρόεδρος του Ολυμπιακού στην διορισμένη από το Πρωτοδικείο τη διοίκηση Σταύρου Νταϊφά - Σωκράτη Κόκκαλη τον Απρίλιο του 1992. .
Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης) είχε στείλει συνεργείο της Εφορίας στην ΠΑΕ για να ξετινάξουν τα βιβλία. Διαπιστώθηκαν πράγματα απίστευτα. Για παράδειγμα οι τρεις σοβιετικοί ποδοσφαιριστές που είχαν αποκτηθεί το καλοκαίρι του 1990 φαινόταν στα βιβλία της ΠΑΕ ότι είχαν κοστίσει 21 εκατ. δολάρια: ο Προτάσοφ 11, ο Λιτόφτσενκο 7 και ο Σάβιτσεφ υπερτιμολογημένα. Το κράτος και η Τράπεζα Κρήτης ζητούσαν από τον Ολυμπιακό 3 δισ. δρχ. (για φόρους και χρέη), δηλαδή έξι φορές περισσότερα χρήματα από όσα ήταν το συνολικό μετοχικό κεφαλαίο της ΠΑΕ και ο Μπανασάκης βρέθηκε μπλεγμένος και ο ίδιος σε μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη.
«Εγώ τον Απρίλιο του '92 δεν αρνήθηκα ποτέ μου να παραδώσω τον Ολυμπιακό στην εννεαμελή επιτροπή του Πρωτοδικείου ­ το ξέρω πολύ καλά ότι δεν είμαι ο Νιάρχος. Απλά έβαζα εκείνο τον καιρό κάποια χρήματα που κανένας δεν πλήρωνε, τα οποία και πίστευα ότι θα έπαιρνα πίσω» λέει με παράπονο ο Μπανασάκης . Αγόρασε το μετοχικό μερίδιο του Σαλιαρέλη τον Ιανουάριο του 1992, όχι από τον ίδιο αλλά από ελβετούς τραπεζίτες από τους οποίους ο Σαλιαρέλης είχε πάρει δάνειο βάζοντας υποθήκη τις μετοχές του Ολυμπιακού και τον περίφημο πύργο του στην Αίγινα!
Το χάος που επικρατούσε τότε στον Ολυμπιακό ήταν απερίγραπτο. Από τα στοιχεία των ορκωτών λογιστών που ο Κόκκαλης χρησιμοποίησε για να καταλάβει ποιες πραγματικά ήταν οι οφειλές της ΠΑΕ προς τρίτους προέκυπτε ότι οι διοικήσεις Σαλιαρέλη όχι μόνο δεν έκαναν αυξήσεις κεφαλαίου αλλά χρωστούσαν και σε όλους. Ακόμη και τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών ήταν ένα πραγματικό μυστήριο αφού ούτε οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές δεν γνώριζαν τι έπαιρναν και πόσα τους χρωστούσαν και για να καταλάβετε το είδος του προβλήματος δεν υπήρχε ούτε καν μετοχολόγιο, ήταν γνωστό δηλαδή ποιοι είναι οι μέτοχοι και πόσα χρήματα έχει βάλει ο καθένας. Το χειρότερο ήταν ότι ο ακέφαλος, ανοργάνωτος και εταιρικά διαλυμένος Ολυμπιακός ζούσε σε ένα καθεστώς ομηρίας. Υπήρχαν φήμες ότι οι μετοχές του προσφέρθηκαν ακόμη και σε πρόεδρο αντίπαλης ομάδας (ποιόν νομίζετε;) ως επίδειξη καλής θέλησης από τον ίδιο τον Σαλιαρέλη όπως υποστήριξε ο Κουκουλάς .
Στην πρώτη γενική συνέλευση μετά τον διορισμό της διοίκησης από το Πρωτοδικείο τον Απρίλιο του 1992 βάλανε οι οκτώ από τους εννέα διαχειριστές που διόρισε το Πρωτοδικείο τα χρήματα που χρειάζονταν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ώστε να αποκτήσει ο Ολυμπιακός διοίκηση. Η αύξηση που έγινε τότε ξεπέρασε το 1,3 δισ. δρχ. και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ηταν μια αύξηση ενδεικτική των προθέσεων του Κόκκαλη, ο οποίος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πλήρωσε μέχρι δραχμής τα χρέη του Ολυμπιακού και μπορεί σήμερα να υπερηφανεύεται γιατί έχει την καλύτερα οργανωμένη ποδοσφαιρική εταιρεία στην Ελλάδα
---------------------
![]()
NIKOLAS_7 (20-02-08)
Χρηστο με αναγκαζεις να επαναλαμβανομαι αλλα πραγματικα παραδιδεις μαθηματα Ολυμπιακης ιστοριας!
Η συνεισφορα σου στο φορουμ ειναι πραγματικα ανεκτιμητη!
Να σαι παντα καλα και κοντα μας για να μοιραζεσαι μαζι μας τις αναμνησεις και το πλουσιο αρχειο σου.
Όταν το 1941 τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ουκρανία, η περίφημη σε όλη την Ευρώπη ποδοσφαιρική ομάδα «Ντυναμό Κιέβου» διαλύεται. Μερικοί από τους παίκτες της, μαζί με άλλους ποδοσφαιριστές του Κιέβου, βρίσκουν δουλειά σε ένα εργοστάσιο ψωμιού και εκ των ενόντων φτιάχνουν μια ποδοσφαιρική ομάδα ,την Σταρτ. Στο ποδοσφαιρικό τουρνουά που διοργανώνει η γερμανική διοίκηση, η Σταρτ νικάει μία μετά την άλλη όλες τις ομάδες των γερμανικών στρατευμάτων και των συνεργατών τους και μετατρέπεται σταδιακά σε σύμβολο αντίστασης για τους κατοίκους της πόλης. Λίγο πριν αρχίσει ο τελευταίος αγώνας με την πιο καλή γερμανική ομάδα ο διαιτητής - αξιωματικός της Γκεστάπο επισκέπτεται τους σοβιετικούς παίκτες στα αποδυτήρια. Τους ζητάει να χαιρετίσουν τους θεατές ναζιστικά και τους προειδοποιεί ότι αν κερδίσουν βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Αυτοί αποφασίζουν να χαιρετίσουν τους θεατές όπως συνήθιζαν πάντα και να αγωνισθούν για τη νίκη. Θα συλληφθούν την επόμενη μέρα και θα σταλούν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και τόπο εκτελέσεων….
---------------------
![]()
Επειδή μερικοί ανόητοι, ανιστόρητοι και ψευτοδιανούμενοι, κατατατάσσουν το ποδόσφαιρο σε άθλημα υπανάπτυκτων ή ημιάγριων, επειδή μερικοί βάνδαλοι έβαλαν το ποδόσφαιρο σε χώρο να λύνουν τις διαφορές τους, επειδή μερικοί μετέτρεψαν το ποδόσφαιρο σε επικερδή επιχείρηση στην οποία συναντώνται τυχερά παιχνίδια, πολυεθνικές και σπόσνσορες, δεν σημαίνει ότι αυτό έχασε το διαχρονικό του συμβολισμό, την σημασία του στην κοινωνία και την αναγωγή του σε αρχές και αξίες πανανθρώπινες.
Φίλοι μου όσο ξεφεύγουμε από τις αρχικές αξίες, όσο απομακρυνόμαστε από τα ιδανικά που έφτιαξαν κάποιοι γνήσιοι άνθρωποι σε δύσκολες εποχές, κινδυνεύουμε να αφανιστούμε ψυχικά, χάνοντας τον ανθρωπισμό μας στο βωμό της κατανάλωσης.
Η ομάδα μας έχει επιδείξει πραγματικούς ήρωες και ήταν παρούσα σε όλους τους αγώνες της πατρίδος μας. Η Ιστορία όμως τους παρέλειψε γιατί -λές και έχουμε την πολυτέλεια- κολλάμε ανεξήτηλες εττικέττες ο ένας στον άλλο- και φοβόμαστε να αποδώσουμε αυτό που αξίζει μήπως και εκτεθούμε.
πόσοι από τα νέα παιδιά γνωρίζουν ποιός ήταν πραγματικά ο Μουράτης και ο Δαρίβας. Πόσοι γνωρίζουν τον Γόδα. πόσοι γνωρίζουν πότε έγινε το πρώτο αντιχουντικό συλλαλητήριο και που. Δεν αφήνουν οι εττικέττες να μάθουμε, γιατί οι Έλληνες κάποτε χωρίστηκαν στα δυό και αλληλοσφαγιάστηκαν επειδή το θέλησαν κάποιοι μεγάλοι πρόγονοι της παγκοσμιοποίησης.
Σήμερα υπάρχουν ακόμη Έλληνες που ζούν με εμφυλιοπολεμικές μνήμες. Απόδειξη ο Νίκος Γόδας που δεν τον έγραψε κάνένα αθλητικό βιβλίο, καμία αθλητική εφημερίδα, κανένα αθλητικό άρθρο, καμμιά ιστορία του Ολυμπιακού. Μόνο Ο Μεγάλος Ανδρέας Μουράτης τον μνημόνευσε κάποτε. Κι΄όμως αυτός ΑΙΩΝΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ της κυρίαρχης ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΙΔΕΑΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΘΑΡΤΟΣ είναι στο απαλό αεράκι που μας χαιδεύει γλυκά το μάγουλο τα Κυριακάτικα απογεύματα στο Στάδιο Καραισκάκη, διασχίζοντας το για να πάρει τη θέση του δίπλα στα ΤΙΜΗΜΕΝΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ 7. Τη φυσική θέση αυτών που δεν έφυγαν ΠΟΤΕ από κοντά μας....
---------------------
![]()
NIKOLAS_7 (20-02-08)
Μια σημειωση μονο. Οι παίκτες ΔΕΝ εκτελεστηκαν. Κάποιοι ζουν ακόμα και σήμερα. Απλά διασκορπίστηκαν σε διάφορα στρατόπεδα. Αυτό απλα για την ιστορική αλήθεια αφού η ταινία που χρησιμοποιήθηκε λογικά ως όπλο "προπαγάνδας" κατά των "κακών ναζί" δεν μπορούσε να αφήσει τους παίκτες να ... ζήσουν. Πάντως όσοι απο αυτους πέθαναν (αν θυμάμαι καλα 6 ή 7, θα το κοιταξω) πεθαναν σε αλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης απο ασχετους λογους.
;
Σάκη δεν έχει ανάγκη η κτηνωδία των ναζί ταινίες για να αναδιχθεί ή προπαγάνδες. Οι Έλληνες τους κατάλαβαν καλά και από πρώτο χέρι. ΟιΟι γερμανοί στρατιώτες προκάλεσαν φοβερές καταστροφές κατά την τριετή παραμονή τους κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στη χώρα μας. 130.000 πολίτες εκτελέστηκαν, 700.000 εβραίοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 300.000 νεκροί από την πείνα και το κρύο, άσε τις ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και τις οδύνες. Τέτοια κτήνη η ανθρωπότητα δεν έχει ξαναδεί. Στα Καλάβρυτα μέσα σε μια μόλις ώρα εκτέλεσαν 1200 εφήβους και άνδρες από τα Καλάβρυτα και από τα γύρω χωριά. Τί να λέμε λοιπόν...
---------------------
![]()
Για όνομα δεν ειχα σκοπο να πω ότι δεν υπήρξαν κτηνωδίες απο πλευράς ναζί... Απλά για την "ιστορική" αλήθεια αν το θες είπα να το αναφέρω... Οτι ο αγώνας αυτος και η ήττα των Γερμανών (κάποιοι ιστορικοί, όχι ομως αξιόπιστοι αρκετά αναφέρουν για ισοπαλία), δεν υπήρξε λόγος εκτέλεσης των παικτών των Ουκρανών.
Αλλωστε από μόνος του ο πολεμος είναι μια θηριωδία. Και δεν υπέφεραν λιγότερα και οι άμαχοι Γερμανοί πολίτες όταν "γύρισε ο τροχός" από την πλευρά των συμμάχων.
Ούτε και οι Έλληνες πολίτες λιγότερα από τον εμφύλιο που ακολούθησε τους Γερμανούς....
;
Bookmarks