Σελίδα 27 από 27 ΠρώτηΠρώτη ... 7172324252627
Εμφάνιση αποτελεσμάτων σε εξέλιξη 521 έως 529 από 529

Θέμα: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

  1. #521
    Το avatar του χρήστη nbqgr
    Εγγραφή
    28-04-2008

    Περιοχή
    ΠΕΙΡΑΙΑ
    Μηνύματα
    20.343
    Thanks
    3.956
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 10.238 φορές σε 6.408 μηνύματα
    Ignore User

    Προεπιλογή Απάντηση: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

    Απεβιώσε ο Κώστας Παπάζογλου , παίκτης της Ομάδας "ΘΡΥΛΟΣ". Έπαιξε στον Ολυμπιακό 1957 - 64 (57-58, 59-60) και κέρδισε 2 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα


    Αυτός έβαλε το πρώτο ευρωπαϊκό γκόλ του Ολυμπιακού στο 2-2 με την Μίλαν
    Cogito ergo sum

    A member of the 6G club

  2. Οι ακόλουθοι 4 χρήστες λένε 'Ευχαριστώ' στον nbqgr για αυτό το μήνυμα:

    BrazHlias (20-11-13), Cobain_7 (20-11-13), kouzoulo (20-11-13), voskos_7 (20-11-13)

  3. #522
    Κάπτεν Πιτόγυρος Το avatar του χρήστη The Dude
    Εγγραφή
    18-06-2013

    Περιοχή
    Liquor Town
    Μηνύματα
    17.653
    Thanks
    9.344
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 18.275 φορές σε 9.607 μηνύματα
    Ignore User

    Προεπιλογή Απάντηση: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

    Τεράστιος Κώστας Παπάζογλου. Αιωνία η μνήμη σου Θρύλε.
    There is a Dude in town

  4. #523
    #include <olympiacos> Το avatar του χρήστη AIIZ
    Εγγραφή
    03-12-2007

    Περιοχή
    Ελλάδα
    Μηνύματα
    12.334
    Thanks
    778
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 4.437 φορές σε 2.883 μηνύματα
    Ignore User

    Προεπιλογή Απάντηση: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

    Σαν Σήμερα 12/6.
    ΕΤΟΣ 1991.
    Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΔΥΟ ΓΕΝΙΩΝ ΒΑΖΕΛΩΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΘΡΥΛΟ!

    ΤΙΤΑΝΑ ΣΩΚΡΑΤΗ Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

  5. Οι ακόλουθοι 5 χρήστες λένε 'Ευχαριστώ' στον AIIZ για αυτό το μήνυμα:

    BrazHlias (12-06-14), Faithful (12-06-14), sabar77 (13-06-14), sk12072 (11-06-14), vasilis-thrylos7 (14-06-14)

  6. #524
    Love Hurts..... Το avatar του χρήστη ILIAS-KORLEONE <<JESUS>>
    Εγγραφή
    03-02-2008

    Περιοχή
    ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!!!
    Μηνύματα
    35.336
    Thanks
    13.653
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 13.596 φορές σε 8.160 μηνύματα
    Ignore User

    Προεπιλογή Απάντηση: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

    Αττίλιο, ακόμα ηχεί η τρομπέτα σου...




    Λίγοι ήξεραν το πραγματικό του όνομα. Ακόμα πιο λίγοι είχαν μιλήσει μαζί του και ελάχιστοι γνώριζαν ότι ήταν φοιτητής της ιατρικής. Όλοι, όμως, ξέραμε πού θα τον βρούμε.
      Long Text Frame - Διαβάστε αν θέλετε με το κουμπάκι 'Εμφάνιση' το κείμενο:  

    Εκεί: στα σκαλοπάτια και στα τσιμέντα της θύρας 7. Εκεί: όπου κι αν έπαιζε ο Ολυμπιακός. Είκοσι χρόνια πέρασαν (11 Νοεμβρίου 1994) από το θάνατο του θρυλικού σαλπιγκτή του Ολυμπιακού, Αττίλιο. Κι όμως, Βασίλη, ακόμα ηχεί στ' αυτιά όλων η τρομπέτα σου...

    Γεννημένος το 1942 στην κατεχόμενη Αθήνα, μάζευε το χαρτζιλίκι της εβδομάδας για να βλέπει από κοντά τον Ολυμπιακό. Με την τρομπέτα του, ένωνε χιλιάδες χέρια και φωνές στην εξέδρα για χρόνια. Κάποτε οι γιατροί τού είχαν πει ότι δεν θα αντέξουν τα πνευμόνια του. "Τι με νοιάζει; Εγώ για τον Ολυμπιακό ζω", απαντούσε ο ίδιος. Ηταν φοιτητής της Ιατρικής, αλλά παράτησε τις σπουδές του στο 4ο έτος, για να αφοσιωθεί στον Ολυμπιακό. Σε κάθε παιχνίδι ήταν εκεί, στο κάγκελο της εισόδου της Θύρας 7, με την θρυλική τρομπέτα του να ξεσηκώνει τους φιλάθλους και να διηγείται με καλαμπούρι τις περιπέτειές του.

    Τη δεκαετία του `90 είχε γίνει στόχος άνανδρων επιθέσεων. Του είχαν στήσει δύο φορές καρτέρι, χτυπώντας τον βάναυσα. Η ατίθαση ζωή που έκανε επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν και το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου του 1994 έφυγε από τη ζωή, εξαιτίας ενός πνευμονικού οιδήματος. Χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού συνόδευσαν το Βασίλη Δουρίδα στην τελευταία του κατοικία, μέσα σε ένα κόκκινο φέρετρο. Ήταν η τελευταία του επιθυμία...
    Ποιος ήταν ο Βασίλης Δουρίδας

    Ο Αττίλιο ήταν μια από τις πιο συμπαθείς φιγούρες των ελληνικών γηπέδων. Ανθρωπος απλός, πράος και "άρρωστος" με τον Ολυμπιακό. Η τρομπέτα του συγκλόνιζε. Εδινε παλμό στον κόσμο και "φτερά στα ποδάρια" των ποδοσφαιριστών. Ποτέ δεν είχε... ηγετικές βλέψεις στην "ερυθρόλευκη" εξέδρα και είχε κερδίσει το σεβασμό όλων. Ακόμα και των αντιπάλων, έστω κι αν κάποιοι άνανδροι τον είχαν χτυπήσει, σε συμπλοκές έξω από τα γήπεδα.
    "Ποιος είσαι; ο Αττίλιο;"

    Κάποτε, μια Κυριακή, ο Ολυμπιακός έπαιζε στο Καραϊσκάκη. Ο Βασίλης είχε αργήσει. Οταν φάνηκε στο γήπεδο, χρησιμοποίησε το εκτόπισμά του για να φτάσει στη θέση του, εκεί στα κάγκελα της εισόδου της Θύρας 7. Άθελά του παρέσερνε και μερικούς. Ενας από αυτούς του είπε τότε: "Σιγά ρε φίλε. Ποιος είσαι; ο Αττίλιο (παλαιστής της εποχής);". Αυτό ήταν. Από τότε και για πάντα το προσωνύμιο αυτό τον συνόδευε μέχρι το τέλος της ζωής του.
    Αφοσίωση στον Ολυμπιακό


    Μια ζωή αφιερωμένη στη μεγάλη του αγάπη, τον Ολυμπιακό. Ακόμα και η οικογένεια του, τον είχε κατά κάποιον τρόπο «επικηρύξει», καθώς τα μόνα σπίτια που ήξερε ήταν το Στάδιο Καραϊσκάκη, το Παπαστράτειο και αργότερα το ΣΕΦ. Ακολουθούσε τον Ολυμπιακό εντός κι εκτός έδρας. Εντός κι εκτός Ελλάδας. Σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, παντού. Οι ήχοι της τρομπέτας του, σε συνδυασμό με το δυναμικό κόκκινο παλμό της εξέδρας, έδιναν μια αίσθηση υπεροχής του ολυμπιακού κόσμου έναντι των υπολοίπων.
    Έγινε «ιερό σύμβολο» της εξέδρας στο Καραϊσκάκη. Μόλις ακουγόταν η «θρυλική» τρομπέτα, οι πάντες σιωπούσαν. Τσιγάρα, καφέδες, σάντουιτς, ότι κρατούσε ο καθένας εκείνη την ώρα στο χέρι του, έπεφτε όπως - όπως στο κρύο μπετόν . Τα χέρια σηκώνονταν ψηλά! Μικροί, μεγάλοι, όλοι είχαν λάβει το μουσικό παράγγελμά του. Εκείνος έπαιζε με την τρομπέτα του το γνωστό "πολεμικό" παιάνα, για να ακολουθήσουν έπειτα οι οπαδοί με το γνωστό «Ο-λυ-μπιακός, Ο-λυ-μπιακός».
    Τέσσερις μήνες φυλάκιση για «διέγερσιν εις απείθειαν»!


    Ο Ολυμπιακός του μεγάλου Νίκου Γουλανδρή, την περίοδο της Χούντας κυνηγήθηκε. Εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων. Μέχρι και τον Αττίλιο… έτρεχαν στα δικαστήρια. Τον Απρίλιο του 1972, μετά το τέλος του αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου, συνελήφθη και δικάστηκε από το καθεστώς των Συνταγματαρχών «δια διέγερσιν εις απείθειαν»! Αφορμή στάθηκε η παρότρυνσή του (όπως αναφέρεται στα πρακτικά της δίκης) να μην διαλυθεί ο κόσμος, έξω από την θύρα 1 του γηπέδου, όπως διέτασσε η Αστυνομία. Το τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιώς τον καταδίκασε σε 4 μήνες φυλάκιση, με αναστολή. Οι κατηγορίες, όμως δεν στέκονταν. Ο ίδιος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Συνήγορος του Αττίλιο σε εκείνη τη δίκη ήταν ο Ανδρέας Υδραίος, προσωπικός σύμβουλος και δικηγόρος του ευεργέτη του Ολυμπιακού, Νίκου Γουλανδρή.
    Η ιατρική και οι συστάσεις των γιατρών


    Ήταν τόσο μεγάλο το πάθος του για τον Ολυμπιακό, που αργότερα σαν τεταρτοετής φοιτητής της Ιατρικής, θα παρατήσει τις σπουδές του, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί απερίσπαστος τα ματς των «ερυθρόλευκων». Ο ίδιος δεν πρόσεχε την υγεία του και σε συνδυασμό με το προχωρημένο της ηλικίας του, ο οργανισμός του ήταν ιδιαίτερα καταπονημένος. Οι γιατροί τού είχαν συστήσει να αφήσει την τρομπέτα του, καθώς το δυνατό φύσημα προκαλούσε επιπλέον πρόβλημα στα ήδη βεβαρημένα πνευμόνια του. Ο ίδιος είχε αρνηθεί να το κάνει, όπως είχε αρνηθεί και τόσα άλλα για να είναι κοντά στον Ολυμπιακό: "Δεν με ενδιαφέρει. Εμένα η ζωή μου είναι ο Ολυμπιακός. Ο Θεός να μου κόβει μέρες και να τις δίνει στον Ολυμπιακό", έλεγε και τους άφηνε άναυδους. Στην ιδιωτική του ζωή ήταν ένας ευγενέστατος, συγκρατημένος και γλυκομίλητος άνθρωπος. Εργαζόταν στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα ως υπάλληλος μιας τράπεζας αίματος στην πλατεία Κάνιγγος.
    Στις 11/11/94 σήμανε το "σιωπητήριο"


    Η ατίθαση ζωή που έκανε σε συνδυασμό με τον ένθερμο χαρακτήρα του, είχαν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην υγεία του, που λόγω και της ηλικίας του ήταν ιδιαίτερα καταπονημένη. Το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου 1994 ο Βασίλης Δουρίδας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 52 χρονών, εξαιτίας ενός οξέος πνευμονικού οιδήματος που τον ταλαιπωρούσε.
    Χιλιάδες κόσμου τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία στο κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων. Στην κηδεία του βρέθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Ολοι ήταν συγκλονισμένοι βλέποντας μπροστά τους το κόκκινο φέρετρο, που είχε ζητήσει ως τελευταία επιθυμία, από τη σύζυγό του, Αριστέα Δουρίδα.
    Σύμβολο της εξέδρας

    "Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο Αττίλιο ήταν ένα σύμβολο για την οικογένεια του Ολυμπιακού", είχε δηλώσει ο διοικητικός ηγέτης του συλλόγου, Σωκράτης Κόκκαλης. Ιδιαίτερα συγκινημένοι ήταν οι τότε παίκτες του Ολυμπιακού, όταν έμαθαν την είδηση του χαμού του Βασίλη.


    Κρις Καλαντζής: "Ηξερα τον Αττίλιο από τον Παναθηναϊκό. Τον έβλεπα στην τηλεόραση. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, όταν πέρυσι που έκανα εγχείρηση στους κοιλιακούς, ήρθε στο νοσοκομείο και με είδε! Λυπάμαι που έφυγε από κοντά μας με αυτόν τον τρόπο. Μακάρι να πάει κάπου καλύτερα από εδώ".
    Βασίλης Καραπιάλης: "Εφυγε από κοντά μας ένας δικός μας άνθρωπος. Τέτοιους φιλάθλους έχει ανάγκη κάθε ομάδα. Η απώλειά του είναι μεγάλη για την οικογένεια του Ολυμπιακού και θα είναι αισθητή η απουσία του από τις εξέδρες του Καραϊσκάκη".
    Κυριάκος Καραταϊδης: "Στο αεροδρόμιο έμαθα για το θάνατό του. Ολοι οι παίκτες του Ολυμπιακού ταραχτήκαμε, γιατί ο Αττίλιο είναι δεμένος με την ιστορία της ομάδας. Ηταν πάντα κοντά μας και μας συμπαραστεκόταν με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο. Κρίμα".
    Τάκης Γκώνιας: "Τον Αττίλιο τον γνώριζε όλη η Ελλάδα και είναι πολύ θλιβερό για τον Ολυμπιακό, που έχασε έναν μαέστρο της εξέδρας".
    «Κομμάτι της ιστορίας του Ολυμπιακού»

    Ακόμα και οι παλαίμαχοι ήταν δεμένοι με τον υπέροχο σαλπιγκτή του Ολυμπιακού. Ολοι τους είχαν ένα καλό λόγο για εκείνον.
    Γιώργος Σιδέρης: "Λυπήθηκα πάρα πολύ. Ηταν από τους πιο αγνούς φίλους του Ολυμπιακού. Μπορώ να πω ήταν ένα σύμβολο. Τον γνώριζα πολλά χρόνια. Υπήρξε ένας σημαντικός φίλαθλος, που έβαζε πάνω απ' όλα τον Ολυμπιακό. Εχουμε υποχρέωση να τον ευγνωμονούμε για όσα προσέφερε σε όλη του τη ζωή στον Ολυμπιακό, με τον οποίο δέσαμε κι εμείς τη δική μας ζωή".
    Βασίλης Σιώκος: "Δεν ξέρω ποια ήταν η σχέση των παικτών της τωρινής ομάδας με τον Βασίλη, αλλά εμείς οι παλαιότεροι ποδοσφαιριστές, ήμασταν πολύ δεμένοι μαζί του. Σε όλα τα παιχνίδια, ακόμα και εκτός έδρας, μας ακολουθούσε, έμενε στο ξενοδοχείο, μας έδινε κουράγιο την παραμονή κάποιου δύσκολου αγώνα και πάντα ήταν κοντά μας. Θυμάμαι ότι πολλές φορές οπαδοί αντίπαλων ομάδων τον είχαν χτυπήσει, αλλά εκείνος αγαπούσε τόσο πολύ τον Ολυμπιακό, που συνέχισε να έρχεται κοντά μας. Λυπηθήκαμε πολύ. Εφυγε από κοντά μας ένα κομμάτι της ιστορίας του Ολυμπιακού".
    Χούλιο Λοσάντα: "Για πολλά χρόνια ο Αττίλιο ήταν ο εμψυχωτής του Ολυμπιακού, παικτών και φιλάθλων. Η απώλειά του είναι τόσο σημαντική που πιστεύω ότι πολύ δύσκολα θα αναπληρωθεί το κενό που αφήνει πίσω του".
    Χρήστος Αρβανίτης: "Ο Αττίλιο ήταν ο χαρακτηριστικός τύπος του αγνού οπαδού, ο οποίος ακολουθούσε παντού την ομάδα και τη βοηθούσε με τον τρόπο του. Επαιζε σάλπιγγα, τη βοηθούσε, χωρίς να κάνει κριτική και να κατηγορεί κανέναν παίκτη. Ηταν πάντα κοντά στον Ολυμπιακό".
    Για τους ρομαντικούς, ο θρυλικός Αττίλιο έφυγε παίρνοντας μαζί του και την ερυθρόλευκη μελωδία της ευτυχίας. Οι ήχοι όμως της τρομπέτας του ηχούν ακόμα στα αφτιά μας. Τόσο δυνατά, όσο στοργικά παραμένει ο ίδιος στη μνήμη και στις καρδιές των ερυθρόλευκων φιλάθλων…



    "When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down "happy". They told me I didn’t understand the assignment.
    I told them they didn’t understand life."
    —John Lennon

  7. Οι ακόλουθοι 3 χρήστες λένε 'Ευχαριστώ' στον ILIAS-KORLEONE <<JESUS>> για αυτό το μήνυμα:

    BrazHlias (12-11-14), FanisJK7 (05-09-22), voskos_7 (12-11-14)

  8. #525
    Love Hurts..... Το avatar του χρήστη ILIAS-KORLEONE <<JESUS>>
    Εγγραφή
    03-02-2008

    Περιοχή
    ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!!!
    Μηνύματα
    35.336
    Thanks
    13.653
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 13.596 φορές σε 8.160 μηνύματα
    Ignore User

    Προεπιλογή Απάντηση: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

    Νίκος Γόδας: Στο απόσπασμα με την ερυθρόλευκη




    Η ιστορία του Νίκου Γόδα, που εκτυλίχθηκε στις Φυλακές της Κέρκυρας το 1948, καταδεικνύει την αχαλίνωτη δύναμη της ψυχής. Της ανθρώπινης ψυχής, που όταν γιγαντωθεί και συναντηθεί με το πάθος, δεν λογαριάζει τίποτα. Ούτε καν το θάνατο!
      Long Text Frame - Διαβάστε αν θέλετε με το κουμπάκι 'Εμφάνιση' το κείμενο:  

    Ο Νίκος Γόδας υπήρξε ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού την περίοδο 1943-44 και η ασπρόμαυρη φωτογραφία που βλέπετε, είναι η τελευταία που έστειλε στους γονείς του.

    "Αφιερωμένη στη μανούλα μου και στον πατέρα μου εις ένδειξη σεβασμού και αγάπης. Φυλακές Κέρκυρας 22/2/48", γράφει πάνω σε αυτήν, λίγο πριν πάει στο εκτελεστικό απόσπασμα, όντας καταδικασμένος σε θάνατο.


    Ο υπερήφανος αυτός άνδρας, που λάτρεψε όσο λίγοι τον Ολυμπιακό, γεννήθηκε το 1921 στο Αϊβαλί. Βρέθηκε στη Μυτιλήνη μετά τη μικρασιατική καταστροφή και εν συνεχεία στην Κρήτη, λίγο πριν ριζώσει στην Παλαιά Κοκκινιά του Πειραιά. Το ποδόσφαιρο ήταν η διαφυγή του από τη σκληρή καθημερινότητα και την προσπάθεια του ίδιου και της οικογένειάς του για επιβίωση. Είχε περάσει ο δύσκολος χειμώνας της μεγάλης πείνας του '41 και είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στοιχειωδώς μια αθλητική δραστηριότητα.
    Ο ίδιος είχε ταλέντο στη μπάλα και αυτό φάνηκε στην ομάδα της Κοκκινιάς, όπου πρωτοφόρεσε ποδοσφαιρικό φανελάκι και σορτς. "Ο βασιλιάς του ξερού", τον αποκαλούσαν!
    Εν μέσω του πολέμου, ο Γόδας πραγματοποιεί το παιδικό του όνειρο, που δεν ήταν άλλο να φορέσει την ερυθρόλευκη ριγωτή φανέλα του κοσμαγάπητου και λατρεμένου Ολυμπιακού. Παράλληλα, αναπτύσσει έντονη αντιστασιακή δράση ως μέλος του 5ου Επίλεκτου Λόχου του ΕΛΑΣ στην Κοκκινιά.
    Το 1942 αγωνίζεται δίπλα στον Βάζο, τον Αναματερό, τον Συμεωνίδη, τον Γραμματικόπουλο και σκοράρει για πρώτη φορά ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε βάρος του Εθνικού και εν συνεχεία και επί του Απόλλωνα.
    Τον Μάιο του 1943 αγωνίζεται βασικός απέναντι στον Παναθηναϊκό στον τελικό ενός τουρνουά που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους πρωταγωνιστεί στον τελικό του Κυπέλλου Χριστουγέννων, όπου ο Ολυμπιακός συντρίβει 5-2 τον Παναθηναϊκό.


    Μια από τις σπάνιες φωτογραφίες, με πρωταγωνιστή το Νίκο Γόδα

    Βασικός στους αγώνες του Ολυμπιακού, "βασικός" και στον αγώνα για τη λευτεριά εναντίον των Γερμανών. Στη μάχη της "Ηλεκτρικής" στο Κερατσίνι, βρισκόταν στα πολυβολεία. "Πρώτη γραμμή" και στη μάχη της Κοκκινιάς, την 7η Μαρτίου του 1944. Τον Δεκέμβρη του 1944 ο εχθρός έχει αλλάξει και ο Γόδας πλέον πολεμά τους Άγγλους στο νεκροταφείο της Ανάστασης στον Πειραιά.
    Αρχές του 1945, παθαίνει πνευμονία και επιστρέφει από το Βελούχι (όπου είχε αποσπαστεί) στην Αθήνα. Τον "κάρφωσαν". Συνελήφθη και οδηγείται στις φυλακές της Αίγινας. Το σώμα του ήταν φυλακισμένο, όχι όμως και το πνεύμα του: Η μάχη, ο αγώνας, η μπάλα, ο Ολυμπιακός, ήταν φλόγες που έκαιγαν μέσα του. Ακόμα στην Αίγινα έπαιζε ποδόσφαιρο στην ομάδα που είχε δημιουργηθεί από τους φυλακισμένους.
    Κατόπιν οδηγείται στην απομόνωση των φυλακών της Κέρκυρας. Ο Γόδας μαζί με τα άλλα Πειραιωτάκια, τον Λούβαρη και τον Κουφαδάκη, ακόμα και λίγο πριν το απόσπασμα, σχεδιάζουν πώς θα στήσουν την ομάδα όταν βγουν από τη φυλακή.
    Η μοίρα του είναι προδιαγεγραμμένη... Στις 13 Ιουλίου του 1945, ο Νίκος Γόδας και άλλοι 10 συναγωνιστές του, καταδικάζονται σε θάνατο.
    Στη φυλακή της Κέρκυρας έμεινε τρία χρόνια. Μέχρι να ξημερώσει η 19η Νοεμβρίου του 1948...
    Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μας να μεταφερθούμε όλοι μας νοερά σε εκείνο το πρωινό. Ακριβώς, όπως μας είχε ταξιδέψει με τη μοναδική του περιγραφή στις "Θρυλικές Ιστορίες" ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης...
    Στο κελί κάνει αφόρητο κρύο. Ο βοριάς περονιάζει. Στο βάθος της αυλής, βλέπει ένα δέντρο. Ψηλό, περήφανο, μοιάζει άνθρωπος. Εστιάζει το βλέμμα του για ώρα. Ωραίο, δέντρο, μόνο, ελεύθερο, με τα κλαδιά του να απλώνονται και τα φύλλα να κυματίζουν στον αέρα. Ξαφνικά, από το βάθος του διαδρόμους ακούγεται η φωνή του αγρυπνητή:


    "Έρχονται, σύντροφοι, ετοιμαστείτε".
    Τα χωνιά είναι έτοιμα από νωρίς. Ακούει τα βήματα του φύλακα. Η πόρτα ανοίγει.
    "Γόδας! Σε θέλουν στη διεύθυνση".
    Η ώρα έχει φτάσει. Βγάζει την ερυθρόλευκη φανέλα από το καρφί και ακολουθεί τον φύλακα στο γραφείο. Ο διευθυντής κρατάει ένα στυλό, έχει μπροστά του ένα χαρτί, ένα χαρτί που το ξέρει καλά.
    "Τελευταία σου ευκαιρία ποδοσφαιριστή. Υπογράφεις;"
    Ούτε καταδέχεται να απαντήσει.
    "Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό;"
    "Ναι".
    "Αγύριστο κεφάλι είσαι. Έχεις καμιά τελευταία επιθυμία;"
    Ο Νίκος ζητάει να του δώσουν το άσπρο σορτσάκι, που του 'χαν κρατημένο. Δίνει κι ένα σημείωμα για τους συγγενείς του. "Θέλω να ζήσετε καλά. Πεθαίνω για την πατρίδα και τα ιδανικά μου. Αν κάνετε γιο, να του δώσετε το όνομά μου" - το είχε γράψει από μέρες (οι συγγενείς του θα τον τιμήσουν: Ο αδερφός του, Δημήτρης, θα ονομάσει την κόρη του, Νίκη).
    Βάζει την ερυθρόλευκη φανέλα, κι έτσι ντυμένος με τη στολή της ομάδας που τόσο είχε αγαπήσει, ακολουθεί τους αστυφύλακες στην έξοδο. Με το που τον βλέπουν να βαδίζει στο διάδρομο, οι συγκρατούμενοί του αρχίζουν να φωνάζουν με τα χωνιά το σύνθημα που συνόδευε κάθε εκτέλεση: "Κερκυραϊκέ λαέ, σήμερα πάλι παίρνουν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για εκτέλεση". Σαν χορός αρχαίας τραγωδίας.
    "Νενικήκαμεν! Ζήτω οι Ολυμπιονίκες του Σοσιαλισμού. Γεια σας συναθλητές μου", ήταν τελευταία λόγια του φεύγοντας από τη φυλακή, όπως τα διασώζει ο συγκρατούμενός του εκείνα τα χρόνια, Σταμάτης Σκούρτης.
    Ο Νίκος περνάει την έξοδο της φυλακής ντυμένος με την εμφάνιση του Ολυμπιακού, σαν να βγαίνει στο γήπεδο. Τον μεταφέρουν στο Λαζαρέτο, ένα νησάκι έξω από το λιμάνι. Σε λίγη ώρα ο παίκτης του Θρύλου βρίσκεται μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, ενώ ο ήλιος μόλις είχε κάνει δειλά την εμφάνισή του πίσω από τα βουνά.


    Οι φυλακές της Κέρκυρας και το Αστικό Νοσοκομείο, όπως φαίνονταν από το Παλιό Φρούριο, πριν αναπτυχθεί το σημερινό άλσος

    Το απόσπασμα στη θέση του. Ο Νίκος φωνάζει: "Mε δολοφονείτε με τη φανέλα του Ολυμπιακού! Μη μου δέσετε τα μάτια για να βλέπω τα χρώματα της ομάδας μου πριν από τη χαριστική βολή".
    Ο αξιωματικός σηκώνει το χέρι. Οι στρατιώτες έχουν απέναντί τους έναν συμπατριώτη τους, έναν συνομίληκο νεαρό αθλητή. Κάποιοι τρέμουν λίγο. Η διαταγή: "Πυρ!". Το κόκκινο απλώνεται στο κόκκινο. Ο Νίκος φεύγει, ψηλά, για την τελευταία κεφαλιά. Νικητής!
    Ο Νίκος Γόδας, εκτελέστηκε ως κομμουνιστής στις 19 Νοεμβρίου του 1948 στη νησίδα Λαζαρέτο της Κέρκυρας, φορώντας την εμφάνιση του Ολυμπιακού, την ερυθρόλευκη φανέλα και το λευκό σορτσάκι...
    *** Ο άνθρωπος που έχει βάλει ως στόχο ζωής να προβάλει το έργο, τη ζωή και τις ιδέες του Νίκου Γόδα, είναι ο ανιψιός του, Χρήστος Γόδας. Ο νεαρός σκηνοθέτης από τον Πειραιά γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για τον ξεχωριστό πρόγονό του, περιγράφοντας μεταξύ άλλων την ασύγκριτη αγάπη που είχε για τον Ολυμπιακό. Για εκείνον, ο θείος του ήταν ένας ήρωας που πέθανε με την ερυθρόλευκη φανέλα. Ενας άνθρωπος που πέθανε για τα ιδανικά του, τον Ολυμπιακό...[YOUTUBE]DCB8tMO377o[/YOUTUBE]

    "When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down "happy". They told me I didn’t understand the assignment.
    I told them they didn’t understand life."
    —John Lennon

  9. Οι ακόλουθοι 2 χρήστες λένε 'Ευχαριστώ' στον ILIAS-KORLEONE <<JESUS>> για αυτό το μήνυμα:

    stamatis122 (02-12-15), voskos_7 (13-09-16)

  10. #526
    Θα πέσουν τα τσιμέντα... Το avatar του χρήστη voskos_7
    Εγγραφή
    17-12-2012

    Περιοχή
    Γρεβενά
    Μηνύματα
    47.760
    Thanks
    24.935
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 29.312 φορές σε 18.957 μηνύματα
    Ignore User

    Προεπιλογή Απάντηση: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ


    Σαν σήμερα, το 1969, κηδεύεται ο Αριστείδης Παπάζογλου...
    "Μπάτμαν και μαλακίες..."
    Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
    "λάγνος, ημεδαπός λογιστής".

  11. Ο ακόλουθος χρήστης λέει 'Ευχαριστώ' για αυτό το μήνυμα:

    BrazHlias (13-08-15)

  12. #527
    Θα πέσουν τα τσιμέντα... Το avatar του χρήστη voskos_7
    Εγγραφή
    17-12-2012

    Περιοχή
    Γρεβενά
    Μηνύματα
    47.760
    Thanks
    24.935
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 29.312 φορές σε 18.957 μηνύματα
    Ignore User

    Προεπιλογή Απάντηση: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

    Σαν την ημέρα που μας πέρασε, το 1997, σκοτώνεται σε τροχαίο ο Γιώργος Μητσιμπόνας...
    Ήρθε στον Ολυμπιακό, μαζί με τον Ντανιέλ Μπατίστα, το καλοκαίρι του 1992 και έτσι όπως ήταν η ομάδα, δε μπορούσε να μείνει και για πάρα πολλά στην ιστορία της (βέβαια, εκείνη τη χρονιά, είχαμε και μία παρουσία στους 8 του Κυπελλούχων, όπου και αποκλειστήκαμε από την Ατλέτικο του Σούστερ), παρά μόνο για τις 51 συμμετοχές και τα 9 τέρματα σε δύο χρόνια.
    "Μπάτμαν και μαλακίες..."
    Εγώ είμαι το "μικρό επαρχιωτόπουλο" και κατ' άλλους, ο
    "λάγνος, ημεδαπός λογιστής".

  13. #528
    .
    Εγγραφή
    29-11-2007

    Μηνύματα
    23.090
    Thanks
    4.340
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 7.337 φορές σε 4.984 μηνύματα
    Ignore User

    Προεπιλογή Απάντηση: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

    Θυμάμαι που εκτελούσε τα πέναλτι, πάντα με ευστοχία.

  14. #529
    Κάπτεν Πιτόγυρος Το avatar του χρήστη The Dude
    Εγγραφή
    18-06-2013

    Περιοχή
    Liquor Town
    Μηνύματα
    17.653
    Thanks
    9.344
    Του είπαν 'Ευχαριστώ' 18.275 φορές σε 9.607 μηνύματα
    Ignore User

    Προεπιλογή Απάντηση: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

    Δεν τα εκτελούσε απλώς, τα μπουμπούναγε... ωραίος τύπος.
    There is a Dude in town

Σελίδα 27 από 27 ΠρώτηΠρώτη ... 7172324252627

Bookmarks

Δικαιώματα - Επιλογές

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
  • BB code is σε λειτουργία
  • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
  • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
  • [VIDEO] code is σε λειτουργία
  • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας