stelios-7- (11-01-10)
stelios-7- (11-01-10)
12/01/2010 11:56:32Ένας μεγάλος που πέθανε μικρός
Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται σαν σήμερα από τον θάνατο του Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες. Ο Αργεντίνος που τίμησε τη φανέλα του Ολυμπιακού και αγαπήθηκε όσο λίγοι στο λιμάνι είπε αντίο από τη ζωή προδομένος από την καρδιά του πριν καν κλείσει τα 30.
Ο Θεός αποφάσισε να τον πάρει μαζί του πριν αυτός μπει στην τρίτη δεκαετία της ζωής του. Προφανώς συνέχισε, κάπου εκεί ψηλά στον ουρανό, να κάνει τα δικά του μαγικά. Σε μία άλλη… γειτονιά, διαφορετική από αυτή των απλών θνητών Άλλωστε ο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες λατρεύτηκε σαν θεός από τους φίλους του Ολυμπιακού. Μπορεί να μην έμεινε στην ομάδα για μία ζωή σαν άλλος Κούλης Καραταΐδης, μπορεί να μην βαρέθηκε να σηκώνει κούπες σαν άλλος Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, μπορεί να φόρεσε για δύο χρόνια τη φανέλα των «ερυθρολεύκων», όμως κατάφερε να πλάσει το δικό του μύθο γύρο από το όνομά του.
Ο κόσμος της ομάδας δέθηκε μαζί του. Η άψογη τεχνική του κατάρτιση, οι εντυπωσιακές ντρίμπλες και η εκτελεστική του δεινότητα ήταν αρκετά για να σηκώνει στο πόδι όλο το Καραϊσκάκη κάθε δεύτερη Κυριακή. Από το 1987 μέχρι το 1989 όταν και… σάλπαρε για άλλα λιμάνια, έβαλε τη δική του σφραγίδα στους Πειραιώτες, Οι παλιοί Ολυμπιακού τον θυμούνται ακόμα με μελαγχολία και οι νέοι απλά μένουν με την περιέργεια των ικανοτήτων του, ψάχνοντας κάποιο videoστο διαδίκτυο.
Ο Φούνες, γεννήθηκε στο Σαν Λούις της Αργεντινής στις 8 Μαρτίου το 1963 και άρχισε να κλοτσάει «επαγγελματικά» το τόπι στα 18 του με τη φανέλα της Ουρακάν. Εκεί μένει για μία χρονιά και τον επόμενο χρόνο , το 1982 αποφασίζει να συνεχίσει στην Σαρμιέντο. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα σε Χόρχε Νιούμπερι και Χιμνάσια Εσγκρίμα, το 1984 παίρνει μετεγγραφή για την Μιλιονάριος της Κολομβίας.
Εκεί ουσιαστικά ξεκινά να χτίζει το όνομά του και την καριέρα του. Μένει στην Κολομβία για δύο χρόνια και εκεί είναι που του κολλάνε και το παρατσούκλι «ElBufalo» (Ο μπούφαλος). Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την μεγάλη φυσική δύναμη που είχε αλλά και την ορμητικότητα του. Αν προσθέσει κανείς και την άριστη τεχνική του μπορεί να διαπιστώσει αν ήταν πραγματικός μπούφαλος για τις αντίπαλες ομάδες. Τις δύο χρονιές που έμεινε στην Μιλιονάριος βοήθησε την ομάδα να τερματίσει στην δεύτερη θέση και την επόμενη σεζόν να σταματήσει το κοντέρ στα 33 γκολ.
Αυτά ήταν και το «διαβατήριο» για μία μεγαλύτερη μετεγγραφή. Πράγματα έτσι έγινε. Το 1986 η Ρίβερ τρέχει για να αποσπάσει την υπογραφή του και τα καταφέρνει Ο Φούνες με τους «Millionaires» σηκώνει την κούπα του Κόπα Λιμπερταδόρες και του Κόπα Ιντερνασιονάλ, όντας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ομάδας. Μάλιστα στον πρώτο τίτλο βρήκε δίχτυα και στους δύο τελικούς με την Αμέρικα Κάλι. Τα… όργια που κάνει με τη φανέλα της Ρίβερ «τρελαίνουν» τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού, Γιώργο Κωσκοτά που ζητά τον Χούνες «εδώ και τώρα». Άνθρωποι της ομάδας «Ετοιμάζουν ταξίδι μοναχά για πάρτη του» και φτάνουν στην Αργεντινή για να κλείσουν τον παίκτη. Τα… χρήματα του Κοσκωτά είναι πολλά για να τον πείσουν και εξίσου πολλά για το δικαίωμα άρνησης της Ρίβερ.
Ο Φούνες ετοιμάζει βαλίτσες για πρώτη φορά για την Ευρώπη και τον Δεκέμβρίο του 1987 πατάει το πόδι του στην Ελλάδα. Πραγματικό πανδαιμόνιο από τους φίλους του Ολυμπιακού στο αεροδρόμιο που περιμένουν να τον αποθεώσουν και να τον σηκώσουν στα χέρια τους. Αυτός υπόσχεται πολλά γκολ και θέαμα στο Καραϊσκάκη. Συνολικά με τους Πειραιώτες σημείωσε 14 γκολ σε,, δύο χρόνια και αυτά «σκάρτα». Ενάμιση δηλαδή για την ακρίβεια.
Στις 24 Ιανουαρίου του 1988 σημειώνει το πρώτο του τέρμα με τα «ερυθρόλευκα» απέναντι στη Λάρισα και ακριβώς ένα χρόνο μετά πετυχαίνει και το τελευταίο του γκολ στην Ελλάδα κόντρα στον Απόλλων Αθηνών. Η κόντρα με τον Γιάτσεχ Γκμοχ και τις σκληρές προπονήσεις του τελευταίου αλλά και η διοικητική αστάθεια (μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά) «αναγκάζουν» τον Φούνες να θέλει να φύγει. Λέει το στερνό αντίο στους φίλους του Ολυμπιακού στο παιχνίδι με τον Απόλλων Αθηνών όπου ένα ολόκληρο γήπεδο, χαιρετά συγκινημένο ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που τίμησαν την «ερυθρόλευκη» φανέλα.
Αναζητά την τύχη του στη Γαλλία και συμφωνεί με την Νανσί. Δεν μπορεί να αγωνιστεί όμως καθώς περιμένει την μπλέ κάρτα από τον Ολυμπιακό. Η ελληνική ομάδα δεν την στέλνει χαρακτηρίζοντας λιποτάκτη τον ποδοσφαιριστή, ζητώντας παράλληλα και ένα σεβαστό ποσό από τους Γάλλους μιας και κρίνει ότι ο Φούνες δεν ήταν ελεύθερος.
Μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις ο Ολυμπιακός στέλνει την κάρτα και έτσι ο 26χρονος υπογράφει εξάμηνο συμβόλαιο με την Νανσί. Δεν μένει και πολύ εκεί. Συζητά και συμφωνεί με τη Νις, η οποία θα ήταν και ο επόμενος σταθμός της καριέρας. Εκεί όμως έμελε να μάθει και τα κακά μαντάτα. Περνάει από ιατρικές εξετάσεις με τα αποτελέσματα να δείχνουν πρόβλημα στην καρδία. Σοκ για τον ποδοσφαιριστή αλλά και για όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου.
Το πρόβλημα ήταν τόσο σοβαρό που απειλούταν ακόμα και η ζωή του. Έτσι ο Bufalo μετά από μερικές εβδομάδες παραμονής στη Νις επιστρέφει στην Αργεντινή. Αν και είναι επικίνδυνο για τη ζωή του, επιμένει να παίξει ποδόσφαιρο. Η Μπόκα ανοίγει την αγκαλιά της και τον περιμένει. Όλα είναι… ρόδινα, μέχρι να περάσει από τις απαραίτητες εξετάσεις. Οι γιατροί της ομάδας ανακαλύπτουν το πρόβλημα που έχει και η συμφωνία ακυρώνεται.
Παρά το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Βελέζ τον δέχεται στις τάξεις της και του δίνει τη δυνατότητα να νιώσει και πάλι ποδοσφαιριστής. Ο Φούνες όμως δεν ήταν ο Φούνες που ξέραμε. Η ψυχολογία του είναι στο ναδίρ και αποφασίσει να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο το 1990. Δύο χρόνια αργότερα θα «εγκαταλείψει» και τη ζωή αφού το 1992 σε ηλικία 29 ετών αφήνει την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι προς τιμή του το στάδιο της γενέτειράς του ονομάστηκε «Estadio Juan Gilberto Funes».
Πάνος Καββαδάς
"Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος ανά πάσα στιγμή για αυτά που λέει και κάνει" Ερνέστο Βαλβέρδε
Airness (12-01-10), consigliere (12-01-10), Dr.Red (12-01-10), dtakis80 (12-01-10), Du3lisT (12-01-10), Faithful (13-01-10), iek (12-01-10), IERO (13-01-10), stelios-7- (12-01-10)
δεν τον θυμάμαι αλλά είμαι συναισθηματικά δεμένος με αυτό το όνομα
να 'σαι καλά ρε Juan όπου και να ΄σαι
αντί να απαιτούμε μια ομάδα-μύθο , συμβιβαζόμαστε με τους μύθους γύρω από αυτή !!!
υ.γ. εγώ δεν χάνω από αυτούς τους αθλητές που κάνουν ντεκαπάζ
[youtube]www.youtube.com/watch?v=kfQOreo_CDk[/youtube]
[youtube]www.youtube.com/watch?v=3EzR0V6O5ho[/youtube]
[youtube]www.youtube.com/watch?v=X1gBOMeFQFI[/youtube]
consigliere (12-01-10), Dr.Red (12-01-10), dtakis80 (12-01-10), Du3lisT (12-01-10), kritikia (12-01-10)
Έφυγε πολύ νωρίς και άδικα.
Ένας πραγματικός Θρύλος που φόρεσε τα ερυθρόλευκα.
Τον Θυμάμαι παιδί τότε πήγαινα τον είχα δει και 5-6 φορες.
Θρύλος και αθάνατος στις καρδιές μας.
Μαρινάκη το τέρας το σκοτώνεις όταν είναι μικρό ακόμα....
Το σκάνδαλο με τις κασέτες.Μπέος:«Αναρωτιέμαι σε τι κόσμο μεγαλώνω τα παιδιά μου. Ο γιος μου δεν ήθελε να πάει σχολείο»!!
Πολύ κοντά στο να συνεχίσει την καριέρα του στην Σίδνεϊ Ολίμπικ βρίσκεται ο Στέλιος Γιαννακόπουλος σύμφωνα με τα αυστραλιανά ΜΜΕ!
Ο πρώην άσος του Ολυμπιακού, της Μπόλτον και της Λάρισας έχει συμφωνήσει σε όλα με την ομάδα της NSW Premier League η οποία ιδρύθηκε από Ελληνες ομογενείς αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα καθώς ο 35χρονος άσος κρατά τις επιλογές του ανοικτές για κάτι καλύτερο.
Η αυστραλιανή έκδοση του «fourfour.two» υποστηρίζει ότι ο Stelios θα υπογράψει συμβόλαιο για πέντε παιχνίδια με απολαβές 20 χιλιάδες δολάρια (13.8 χιλ. ευρώ) ανά αγώνα! Το πρωτάθλημα της NSW Premier League ξεκινά στις 27/28 Φεβρουαρίου.
Εφόσον ο Γιαννακόπουλος υπογράψει στην Σίδνεϊ Ολίμπικ τότε είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στο στόχαστρο και των ομάδων της A -League που είναι και η πρώτη κατηγορία στο αυστραλιανό πρωτάθλημα.
Ωστόσο σε περίπτωση που δεν κλείσει το deal, τότε η Σίδνεϊ θα στραφεί στον Αγγελο Μπασινά, προσφέροντας του επίσης συμβόλαιο μικρής διάρκειας.
Επιπλέον ένας ακόμα παίκτης που το 2004 στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδας, ο Γιάννης Γκούμας δέχτηκε κρούση από την αυστραλιανή ομάδα αλλά οι απαιτήσεις του δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα μέσα του περασμένου έτους η Σίδνεϊ είχε αποκτήσει για μικρό διάστημα τον πρώην γκολκίπερ της Μάντσεστερ Γ. και της Τσέλσι, Μαρκ Μπόσνιτς.
Μακριά κι αγαπημένοι!
Οχι ρε..προεδρε μην τον αφησεις να φυγει για την Αστραλια![]()
"Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος ανά πάσα στιγμή για αυτά που λέει και κάνει" Ερνέστο Βαλβέρδε
ποιο κοντα δεν μπορουσε να παει?
Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει.
Νίκος Καζαντζάκης ( 1883-1957 , Έλληνας συγγραφέας)
Για τα λεφτα ολα!!!
iek (13-01-10)
IERO (14-01-10)
Παρουσίασε …«G1OVANNI» η Σάντος!
Παρουσιάστηκε από τη Σάντος ο Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα, με τη φανέλα του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού να «κλέβει» την παράσταση. Ο «Ζίο» θα αγωνίζεται με το Νο.10 στην πλάτη, το οποίο, όμως, θα φαίνεται σε δύο σημεία, αφού συμπεριλήφθη και στο όνομά του! Συγκεκριμένα, αντί για «GIOVANNI», η φανέλα του θα γράφει …«G1OVANNI».
«Είναι οι πιο συγκινητικές στιγμές στην ζωή μου. Όλη μέρα να χοροπηδάω γύρω-γύρω δεν θα εκφράσει την χαρά που νιώθω», τόνισε χαρακτηριστικά ο 37άχρονος στην παρουσίασή του.
«Η καρδιά μου είναι Σάντος και ήταν μεγάλη έκπληξη που υπάρχουν τόσα πολλά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που έχουν πάρει το όνομά μου. Είναι μεγάλη μου τιμή. Είναι ένα όνειρο που γυρίζω εδώ για να ολοκληρώσω την καριέρα μου».
Το συμβόλαιο που υπέγραψε στην Σάντος είναι μέχρι τον Αύγουστο, έτσι θα παίξει στο πρωτάθλημα Σάο Πάουλο και στο πρωτάθλημα Βραζιλίας. Μάλιστα, αν μπορεί, θα ανανεώσει μέχρι τον Δεκέμβρη όπου και ολοκληρώνεται το εθνικό πρωτάθλημα.
«Νιώθω πως με αγαπάνε και είμαι πολύ χαρούμενος στην Σάντος. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο που είχε το θάρρος να με φέρει πίσω. Κάθε φορά που θα είμαι στον αγωνιστικό χώρο θα δίνω τα πάντα για να ξεπληρώσω αυτήν την αφοσίωση των φιλάθλων».
«Πιστεύω πως μπορούμε να κατακτήσουμε τον τίτλο και αυτός θα είναι ο στόχος μας. Είπα στα παιδιά πως μπορούμε να γράψουμε ιστορία όπως το 1995».
Για την απόφαση που πήρε να επιστρέψει στα γήπεδα, δήλωσε: «Σταμάτησα για έξι μήνες, αλλά ήμουν ενεργός, έκανα βάρη και ασκήσεις με την μπάλα. Τώρα θα προπονηθώ σκληρά για ανέβω επίπεδο. Πρέπει όμως να είμαι ήρεμος. Δεν είμαι πια αγόρι. Ο προπονητής με βλέπει και ξέρει θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να με χρησιμοποιήσει».
Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης
Airness (14-01-10)
kritikia (14-01-10)
αδυνάτησε ;;
αντί να απαιτούμε μια ομάδα-μύθο , συμβιβαζόμαστε με τους μύθους γύρω από αυτή !!!
υ.γ. εγώ δεν χάνω από αυτούς τους αθλητές που κάνουν ντεκαπάζ
smageo (14-01-10)
Bookmarks